FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stabilne cijene nafte

LONDON, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale sustabilne u utorak, iako su i dalje prisutna strahovanja od novogzahlađenja u SAD-u i mogućeg ometanja opskrbe na Bliskom Istoku i uRusiji.
LONDON, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su stabilne u utorak, iako su i dalje prisutna strahovanja od novog zahlađenja u SAD-u i mogućeg ometanja opskrbe na Bliskom Istoku i u Rusiji.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu pet centi na 45,83 dolara nakon što je u ponedjeljak pojeftinio za 79 centi. Na londonskom je tržištu barel sirove nafte poskupio za jedan cent, na 42,46 dolara.

Niske temperature na sjeveroistoku SAD-a podupre su prošlotjedni porast cijena za gotovo 5,50 dolara po barelu. Prognostičari predviđaju blagi porast temperatura u sljedećim danima, ali upozoravaju da bi u prvom tromjesečju sljedeće godine vrijeme moglo biti hladnije nego što je uobičajeno, što bi dodatno opteretilo ionako niske zalihe lož-ulja. "Problem i dalje predstavlja niska razina zaliha lož-ulja", naglašava analitičar 4CAST-a Paul Bednarczyk.

Očekuje se da je će izvješće američke vlade u srijedu pokazati smanjenje zaliha destilata za 1,3 milijuna barela te pad zaliha sirove nafte za 300 tisuća barela, što bi bio njihov drugi uzastopni tjedni pad.

Cijene nafte ostale su na visokoj razini i zbog opetovanih bojazni u vezi s proizvodnjom u dvije najznačajnije zemlje-izvoznice nakon što su militanti zaprijetili napadima na saudijska naftna postrojenja, a Rusija prodala Jukosovu glavnu proizvodnu jedinicu.

Izvršni direktor Jukosa izjavio je u ponedjeljak da proizvodnja počinje padati zbog smanjenog tijeka gotovine, a trgovci su napomenuli da Jukos nije isporučio dvije pošiljke za prosinac zbog neplaćenih obveza.

Nagli porasta uvoza nafte u Kinu pokazao je i da je svjetska potražnja za naftom i dalje visoka, iako se u 2005. očekuje njezino usporavanje. Uvoz sirove nafte u tu zemlju, koja zauzima drugo mjesto u svijetu po potrošnji sirove nafte, porastao je u studenom za 45,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, oporavljajući se od stagnacije u listopadu i bilježeći porast za 35 posto u odnosu na isto razdoblje 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙