FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati:
ZAGREB, 24. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati:

KIJEV

Ukrajinska tajna služba SBU zanijekala je bilo kakvu umiješanost u slučaj trovanja dioksinom oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka, koji je početkom rujna prisustvovao svečanoj večeri što su je organizirali čelnici SBU-a. "SBU nema nikakve veze s pogoršanjem zdravstvenog stanja predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka", kaže se u priopćenju te tajne službe. Početkom rujna, veliki favorit ukrajinskih predsjedničkih izbora Viktor Juščenko, bio je na večeri kojoj su, među ostalima nazočili direktor SBU-a i njegov zamjenik. Prema rezultatima pretraga austrijskih liječnika Juščenko je oralnim putem otrovan dioksinom. "SBU ne posjeduje nikakav službeni dokument u kojemu se spominju mjesto ili datum" mogućeg Juščenkova trovanja, kaže se u priopćenju SBU-a.

BANGKOK

U bombaškom napadu u petak na jugu Tajlanda poginule su dvije a ranjeno je sedam osoba, izvješćuju agencije, ističući da na jugu te zemlje vlada nasilje koje se pripisuje ekstremnim muslimanima. Prema policijskom izvješću, bomba je bila postavljena na motor parkiran u blizini banke u gradu Sungai Kolok, u provinciji Narathiwat. Većina žrtava su službenici komercijalne banke Siam. Provincije Narathiwat, Pattani i Yala zahvaćene su od početka godine valom nasilja u kojem je živote izgubilo 565 ljudi. Vlasti nasilje pripisuju separatističkim muslimanima s juga zemlje, u blizini Malezije. Tajland je većinski budistička zemlja.

SEUL

Sjeverna Koreja zatražila je da se Japan isključi iz multinacionalnih pregovora o nuklearnom programu, s obzirom na pojačane tenzije između dviju zemalja oko problema nestalih japanskih državljana za vrijeme hladnog rata, izvijestili su u petak mediji. "Sjevernokorejskim predstavnicima postalo je teško sjediti za istim pregovaračkim stolom s japanskima koji ne pokazuju nikakav moral ni vjeru", objavljeno je u četvrtak navečer u programu sjevernokorejske televizije, a prenosi agencija Yonhap. Japan je jedna od šest zemalja sudionica pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Pregovori su zamrznuti nakon što je Pyongyang bojkotirao sjednicu u rujnu. Napetosti između Japana i Sjeverne Koreje nedavno su se pojačale zbog slučaja otetih japanskih državljana tijekom hladnog rata. Prošli je petak glavni tajnik u japanskoj vladi Hiroyuki Hosoda Pyongyangu zaprijetio "oštrim odgovorom" ako taj "staljinistički režim" ne bude surađivao kako bi se saznala sudbina nestalih, a promatrači smatraju da je aludirao na moguće ekonomske sankcije.

PARIZ

Muslimanski pobunjenik u Iraku koji je čuvao dvojicu francuskih talaca, novinare Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota, rekao im je da je njegova skupina podržavala reizbor Georgea W. Busha za američkog predsjednika jer njegova politika služi širenju islamskom ekstremizma, objavio je u petak francuski dnevni list Le Figaro. "Mi želimo Busha jer će s njim kao predsjednikom američki vojnici ostati u Iraku, a tako ćemo se mi moći širiti", kazao je čuvar čije riječi za Le Figaro prepričava bivši talac, 41-godišnji Malbrunot. Isti mu je čuvar potvrdio da je američki napad na talibane u Afganistanu, nakon napada 11. rujna 2001. na SAD, omogućio islamskom ekstremizmu da se "proširi diljem svijeta". Malbrunot i Chesnot su oteti 20. kolovoza na putu za Najaf. Predani su francuskoj tajnoj službi u utorak u blizini Bagdada.

RIM

Ovogodišnji Božićni blagdani za Talijane su u znaku štednje, a prema posljednjim procjenama oni će ukupno potrošiti 28 milijardi eura što je devet posto manje nego za blagdane 2003. godine. Trgovinska komora Milana provela je istraživanje u velikim gradovima, po kojem proizlazi da su talijanske obitelji u prosjeku potrošile 475 eura za ove blagdane, te da će svakih četiri od pet Talijana Božić provesti sa svojom obitelji. Između Badnjaka i Štefanja (26. prosinca) na put će krenuti oko 9 milijuna Talijana, od kojih će 65 posto otići samo u svoje vikendice, a samo 35 posto će si priuštiti duži odmor. Zanimljivo je i da se za putovanja više ne biraju daleka tropska mjesta kao ranijih godina, već talijanska izletišta, a veliki uspjeh ostvaruje i seoski turizam. U velikim gradovima pripremljene su brojne svečanosti i predstave, tako da postoji ponuda za sve ukuse i sve džepove. Ipak ovogodišnji blagdani će ući u anale kao najštedljiviji u posljednjih desetak godina.

LJUBLJANA

Dva zadnja tjedna pred novu godinu za slovenske su trgovce pravi Eldorado, a najveći promet zabilježe 23. prosinca, kada se masovno kupuje hrana, piće i darovi za djecu i prijatelje. Koliki su utržak zabilježili u ovogodišnjem "veselom prosincu", još nije poznato, ali je ovih zadnjih dana pred blagajnama vladala uobičajena gužva koja svake godine izaziva prigodničarske polemike o izgubljenim vrijednostima blagdana i potrošačkoj histeriji novog doba. Ovih je dana objavljen podatak da banke u prosincu izdaju 15 posto više kratkoročnih kredita nego u "normalnim" mjesecima, a njihov je prosječni iznos 5.000 kuna, što je otprilike iznos prosječne plaće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙