FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blizu rekordno niskoj razini prema euru

LONDON, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara se u četvrtakna deviznim tržištima približio rekordno niskoj razini prema euru,budući da su najnoviji američki podaci o kapitalnim tijekovimapojačali bojazni u vezi sa sposobnošću SAD da privuče dovoljnokapitala za financiranje manjka u bilanci plaćanja.
LONDON, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara se u četvrtak na deviznim tržištima približio rekordno niskoj razini prema euru, budući da su najnoviji američki podaci o kapitalnim tijekovima pojačali bojazni u vezi sa sposobnošću SAD da privuče dovoljno kapitala za financiranje manjka u bilanci plaćanja.

Dolar je oslabio 0,6 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,3399 dolara. Za približno isti postotak oslabio je prema jenu, na 104,38 jena, u odnosu na funtu, koja trenutno stoji 1,9404 dolara, te franku, dosegnuvši 1,1432 franka za dolar.

Ulagači su već u srijedu pojačano prodavali dolare nakon što je najnoviji podatak američke vlade pokazao da su stranci srezali svoja ulaganja u dugoročne vrijednosne papire u SAD-u. Tržište još iščekuje podatak o manjku na tekućem računu platne bilance kako bi se procijenilo da li SAD privlači dovoljno strane gotovine za njegovo financiranje.

"Podaci nisu bili dobri i negativno raspoloženje prema dolaru prevladava na tržištu", izjavio je Ian Gunner iz Mellon Bank u Londonu.

Dolar je u srijedu potonuo čak 1,7 posto u odnosu na jen nakon što je najnoviji podatak japanske središnje banke pokazao da je poslovna klima bolja nego što su neki prognozirali nakon niza pokazatelja koji su ukazivali na usporavanje oporavka japanskog gospodarstva.

Golemi američki trgovinski manjak i podaci o kapitalnim tijekovima pojačavaju očekivanja daljnjeg pada dolara kako bi se pomoglo korekciji neravnoteža u američkom gospodarstvu.

Ekonomisti predviđaju da će manjak na tekućem računu platne bilance u trećem tromjesečju dosegnuti 170 milijardi dolara, što je više od rekordnih 166,2 milijarde manjka zabilježenih u drugom tromjesečju - ionako u visini gotovo šest posto američkog bruto domaćeg proizvoda.

"Mislim da prevladava mišljenje da tako veliki manjak ne može biti smanjen bez pada vrijednosti dolara", izjavio je glavni ekonomist pri Itochu Corp, Seiya Nakajima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙