FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U očekivanju Fedove odluke o kamatnim stopama dolar stabilan

LONDON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se u utorak nasvjetskim deviznim tržištima držao stabilno u odnosu na značajnijesvjetske valute, kako su tržišta odlučila pričekati ocjene stanja unajvećem svjetskom gospodarstvu nakon očekivane odluke američkesredišnje banke Fed o povećanju kamatnih stopa.
LONDON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se u utorak na svjetskim deviznim tržištima držao stabilno u odnosu na značajnije svjetske valute, kako su tržišta odlučila pričekati ocjene stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu nakon očekivane odluke američke središnje banke Fed o povećanju kamatnih stopa.

Dolar je neznatno oslabio prema euru, koji trenutno iznosi 1,331 dolara, te prema funti, koja trenutno stoji 1,923 dolara. No, nekih 0,16 posto bio je na dobitku prema jenu, dosegnuvši 104,86 jena, dok je prema švicarskom franku ostao nepromijenjen, na 1,1538 franaka za dolar.

Dolar je proteklih tjedana bio pod pritiskom zbog zabrinutosti oko manjka na tekućem računu američke platne bilance, no podršku je dobio ovih dana zbog usredotočenosti tržišta na povoljne gospodarske pokazatelje i povećanje kamatnih stopa.

Očekuje se da će Fed podići kamatne stope po peti put ove godine, čime će one dosegnuti 2,25 posto i premašiti razinu od dva posto u eurozoni, po prvi puta od početka 2001.

"Porast od četvrtine postotnog boda gotova je stvar pa će svi biti usredotočeni na Fedovu ocjenu gospodarske situacije. Monetarne vlasti bit će optimistične glede gospodarstva, što znači da će kamatne stope dizati tijekom idućih šest mjeseci, i to za četvrtinu postotnog boda na svakom sastanku", kazao je valutni strateg u SEB-u u Stockholmu Johan Javeus.

Ulagači čekaju ovotjedni podatak o američkom trgovinskom manjku, koji se očekuje u visini 53 milijardi dolara u listopadu, nakon 51,56 milijardi dolara u mjesecu ranije, te druge ključne podatke, među kojima kapitalne tijekove u istom mjesecu, kako bi lakše procijenili privlači li SAD dovoljno kapitala za financiranje manjka.

Zabrinutosti oko manjka na tekućem računu američke bilance plaćanja i špekulacije da je Washington zadovoljan slabijim tečajem dolara pritiskali su američku valutu, koja je ovoga mjeseca potonula na najnižu razinu u zadnjih 12 godina prema funti, a u devet godina prema švicarskom franku. Analitičari drže da bi poticaj dolaru u odnosu na jen mogao stići od najnovijeg podatka o poslovnoj klimi u Japanu, koji bi trebao pokazati njezino slabljenje nakon niza podataka koji pokazuju usporavanje oporavka tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙