FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta testiraju spremnost monetarnih vlasti na intervenciju

LONDON, 2. prosinca 2004. (Reuters) - Američka valuta potonula je učetvrtak na rekordno nisku razinu prema euru i najnižu od siječnja2000. prema jenu, kako devizna tržišta testiraju toleranciju europskihi japanskih monetarnih vlasti na aprecijacije njihovih valuta.
LONDON, 2. prosinca 2004. (Reuters) - Američka valuta potonula je u četvrtak na rekordno nisku razinu prema euru i najnižu od siječnja 2000. prema jenu, kako devizna tržišta testiraju toleranciju europskih i japanskih monetarnih vlasti na aprecijacije njihovih valuta.

Do podneva je tako tečaj dolara oslabio pola postotnog boda prema euru, na 1,3356 dolara za euro, a tijekom poslovanja dosegnuo je i 1,338 dolara. Spustio se i na 102,3 jena.

Prema funti dolar je potonuo 1,2 posto, na najnižu razinu u zadnjih 12 godina, tako da funta stoji 1,9411 dolar. U odnosu na švicarski franak izgubio je 0,13 posto na vrijednosti, te stoji 1,1382 franka.

Američki strukturalni manjkovi već tjednima proganjaju dolar. Izjave predstavnika monetarnih vlasti iz eurozone i Japana nisu uspjele uvjeriti tržišta da su spremni uskoro intervenirati kako bi oslabili svoje valute. Riječ je ionako samo o verbalnim prijetnjama, ističu trgovci.

"Strukturalni pritisak na dolar vrlo je oštar. To nije kratkoročna nego srednjoročna stvar", ocijenio je valutni strateg pri RBC Capital Marketsu. "Rizik od intervencije relativno je mali".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙