FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zeleno svjetlo prodajama američke valute

LONDON, 5. prosinca 2004. (Hin/Reuters) - Devizna tržišta testirajutoleranciju europskih i japanskih monetarnih vlasti na jačanjenjihovih valuta, spuštajući tečaj dolara u nove ponore.
LONDON, 5. prosinca 2004. (Hin/Reuters) - Devizna tržišta testiraju toleranciju europskih i japanskih monetarnih vlasti na jačanje njihovih valuta, spuštajući tečaj dolara u nove ponore.

Tako je dolar protekloga tjedna zabilježio novu rekordno nisku razinu prema euru od 1,346 dolara za euro, a tjedan je završio na 1,3456 dolara, oslabivši novih 1,2 posto. Spustio se i na najnižu razinu prema jenu od siječnja 2000. od 102 jena. Prema funti dolar je potonuo 2,5 posto, na najnižu razinu u zadnjih 12 godina, tako da funta stoji 1,943 dolara. U odnosu na švicarski franak izgubio je 0,7 posto na vrijednosti te iznosi 1,1305 franka.

"Snage koje tjeraju tečaj dolara naniže ostale su iste, riječ je o bojaznima u vezi s američkim strukturalnim manjkovima. Rast funte, potaknut dobrim britanskim gospodarskim pokazateljima, također pridonosi slabosti dolara", izjavio je Niels Christensen, valutni strateg pri Societe Generale."Raspoloženje prema dolaru ima duboke korijene. Svaki puta kada se malo korigira tečaj eura, nađemo nove kupce".

Zakonodavci eurozone, Švicarske i Japana signalizirali su zabrinutost oko oštrog klizanja tečaja američkog dolara prema njihovim valutama. Predsjednik europske središnje banke Jean-Claude Trichet ponovio je na novinskoj konferenciji u ponedjeljak u Beču da "nedavna devizna kretanja nisu dobrodošla". Guverner švicarske središnje banke Jean-Pierre Roth u svom govoru u Jeruzalemu kazao je da bi daljnja aprecijacija franka mogla pokrenuti banku na djelovanje. Franak je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih devet godina. Japan će "poduzeti potrebne korake kad bude potrebno" u vezi jena, rekao je pak japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki na susretu predstavnika poslovne zajednice u Tokiju.

Takve izjave predstavnika monetarnih vlasti nisu međutim uspjele uvjeriti tržišta da su spremni uskoro intervenirati kako bi oslabili svoje valute. Riječ je samo o verbalnim prijetnjama, ističu trgovci. Dodatno, krajem tjedna razočarao je ulagače podatak o kreiranih svega 112.000 novih radnih mjesta u studenome u američkom gospodarstvu, prema očekivanih od 200.000 do 280.000. Riječ je o najslabijem porastu zapošljavanja u zadnja četiri mjeseca.

Tečaj dolara vjerojatno će još deprecirati prije nego uslijedi koordinirana akcija za suzbijanjem trenda njegova pada, smatra Alex Patelis, valutni strateg pri Merrill Lynchu. "Još nismo dosegnuli razinu koja bi zahtijevala da središnje banke zajednički globalno djeluju", izjavio je Patelis.

Njemački financijski dnevnik Boersen Zeitung citirao je u petak neimenovanog američkog dužnosnika kako nije daleko tečaj od 1,45 dolara za euro. To se na burzama smatra zelenim svjetlom za daljnju prodaju američke valute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙