FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru

LONDON, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu nadeviznim tržištima oslabio prema euru, nakon što je američkasredišnja banka Fed pokazala manju agresivnost po pitanju zaoštravanjamonetarne politike nego su neki ulagači očekivali.
LONDON, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu na deviznim tržištima oslabio prema euru, nakon što je američka središnja banka Fed pokazala manju agresivnost po pitanju zaoštravanja monetarne politike nego su neki ulagači očekivali.

Dolar se blago spustio prema euru, koji trenutno iznosi 1,3316 dolara, i prema jenu, na 104,97 jena. Nekih 0,3 posto bio je na gubitku u odnosu na funtu, koja je dosegnula 1,9282 dolara, te prema franku, koji trenutno stoji 1,1504 franaka.

Fed je podigao kamatne stope na 2,25 posto, kako se očekivalo, a u svojem je priopćenju ponovio svoje namjere zaoštravanja monetarne politike odmjerenim tempom. Time su američke kamatne stope po prvi put u protekle tri godine premašile one u eurozoni, koje su trenutno u visini dva posto.

"Nije bilo nikakvih većih iznenađenja iz Feda, a tržište postaje manje likvidno obzirom da su mnogi završili transakcije za ovu godinu", kazao je valutni strateg u National Australia Bank, Tim Fox.

Od početka listopada dolar je oslabio čak devet posto zbog zabrinutosti ulagača u vezi s visinom manjka na tekućem računu američke platne bilance i s mogućnošću SAD-a da privuče dovoljno investicija za njegovo financiranje.

Dolar nije značajnije reagirao na najnoviji podatak američkog ministarstva trgovine o rekordnom trgovinskom manjku u listopadu od 55,5 milijardi dolara, nakon naniže revidiranih 50,9 milijardi zabilježenih u mjesecu ranije.

"Upitno je hoćemo li moći nastaviti s prodajama dolara samo zbog američkog trgovinskog manjka kada su američke kamatne stope više u usporedbi s eurozonom", izjavio je Kota Kimura iz Shinkin Central Bank u Tokiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙