FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stabiliziran tečaj dolara

LONDON, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara umjereno sekretao na deviznim tržištima u četvrtak prema ostalim svjetskimvalutama, nakon jučerašnjih snažnih dobitaka.
LONDON, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara umjereno se kretao na deviznim tržištima u četvrtak prema ostalim svjetskim valutama, nakon jučerašnjih snažnih dobitaka.

Do podneva je euro iznosio 1,3316 dolara, gotovo isto kao i dan ranije. Tečaj dolara neznatno se mijenjao i prema jenu, poskupivši svega 0,3 posto, na 104 jena. U odnosu na britansku funtu poskupio je 0,3 posto, tako da funta stoji 1,9236 dolara. Tečaj švicarskog franka prema dolaru ostao je na 1,1509 franka.

Neočekivano snažan rast zaposlenosti u Australiji suprotstavlja se rastućem uvjerenju na tržištu da slabi dolar pogađa najvažnija svjetska gospodarstva zbog čega središnje banke u svijetu posustaju sa zaoštravanjem svojih monetarnih politika.

Ranije ovoga tjedna australska i kanadska banka iznenadile su tržišta svojim odlukama da odgode daljnje podizanje kamatnih stopa.

"Jučerašnja tema bila je da slabi dolar sprječava ostale zemlje od podizanja kamatnih stopa i ograničavanja rasta. Danas se ta tema preispituje", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg pri ABN Amro banci u Londonu. "Bolji podaci iz Australije pripomogli su tome". Stopa nezaposlenosti u Australiji smanjena je u studenome na 5,2 posto i najniža je od 1977.

Analitičari smatraju da ima još prostora za pad tečaj dolara, jer su ulagači uvjereni da SAD želi slabiju valutu kako bi mu pomogla u korekciji golemih trgovinskih neravnoteža, a središnje banke mu ne stoje na putu.

Luke Waddington iz Royal Bank of Scotland rekao je da bi tečaj eura mogao do kraja godine narasti i do 1,36 ili čak i 1,37 dolara. "Korekcija je bila uvelike potrebna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙