FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dolar vratio snagu

LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara snažno jeojačao u petak na svjetskim deviznim tržištima, nastavivši takooporavak započet od sredine tjedna pošto je dosegnuo višegodišnjenajniže razine prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara snažno je ojačao u petak na svjetskim deviznim tržištima, nastavivši tako oporavak započet od sredine tjedna pošto je dosegnuo višegodišnje najniže razine prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj eura spustio se tako 0,6 posto, na 1,3229 dolara. U odnosu na švicarski franak dolar je ojačao 0,7 posto, tako da stoji 1,1593 franka. Prema jenu dobio je na vrijednosti 1,4 posto, tako da stoji 105,4 jena. Poskupio je i 0,6 posto u odnosu na britansku funtu, tako da ona stoji 1,9115 dolara.

Nakon što su golemi američki proračunski i vanjskotrgovinski manjkovi oštro korigirali tečaj američke valute, trgovci valutama sada se fokusiraju na izglede za rastom američkih kamatnih stopa. "Tržište počinje uzimati u obzir gospodarske temelje", rekao je Derek Halpenny, valutni stručnjak pri Bank of Tokyo Mitsubishi.

Očekuje se da će američka središnja banka idućega tjedna podići ključnu kamatnu stopu na 2,25 posto. Takav potez značio bi skok američkih kamatnih stopa iznad onih u eurozoni po prvi puta u protekle tri godine.

Američka valuta ojačala je snažno i prema valutama koje nose velike prinose, poput novozelandskog, kanadskog i australskog dolara kako ulagači smanjuju izglede za daljnjim rastom kamatnih stopa u tim zemljama. Središnje banke Kanade, Britanije, Novog Zelanda i Švedske ovoga tjedna odlučile su ne mijenjati kamatne stope. Iz većine njih priopćeno je da je razlog za takvu odluku snažni tečaj nacionalne prema američkoj valuti.

"Sve je više središnjih banaka koje su zabrinute snagom svojih nacionalnih valuta, što igra glavnu ulogu u vezi s monetarnim očekivanjima", izjavio je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙