FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura nastavlja jačati prema 1,35 dolara

LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je krajem prošlogatjedna probio po prvi puta psihološku granicu od 1,34 dolara, tečajeura na deviznim je tržištima u ponedjeljak nastavio jačati prema 1,35dolara zbog upornih zabrinutosti oko američkih manjkova u trgovinskoji platnoj bilanci te lošijeg od očekivanja podatka o zaposlenosti.
LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je krajem prošloga tjedna probio po prvi puta psihološku granicu od 1,34 dolara, tečaj eura na deviznim je tržištima u ponedjeljak nastavio jačati prema 1,35 dolara zbog upornih zabrinutosti oko američkih manjkova u trgovinskoj i platnoj bilanci te lošijeg od očekivanja podatka o zaposlenosti.

Tečaj eura do podneva je dosegnuo 1,3453 dolara.

Nastavio je tako oštru aprecijaciju započetu u rujnu kada je dosegnuo 1,2 dolara uslijed zabrinutosti zbog američkih strukturalnih manjkova i signala da Bushova administracija neće intervenirati u korist dolara. U petak je po prvi puta tečaj eura probio psiholoških 1,34 dolara, nakon slabijeg podatka o američkoj zaposlenosti nego se očekivalo.

"Ne treba nam nikakvih novih poticaja da bi euro ojačao, trend njegove aprecijacije je dovoljno snažan. Uglavnom je riječ o lošem raspoloženju spram dolara i naravno lošim pokazateljem američke zaposlenosti", kazala je ekonomistica Dorothea Huttanus iz DZ banke.

Tečaj dolara nastavio se spuštati i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama. Tako je oslabio na najnižu razinu u zadnjih pet godina prema jenu, na 101,9 jena. Nalazi se i na 12-godišnjoj najnižoj razini prema britanskoj funti, od 1,9429 dolara za funtu. Prema švicarskom franku potonuo je na 1,1353 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙