FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ponovno pod pritiskom

LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se u ponedjeljakponovno našao pod pritiskom prema najvažnijim svjetskim valutama,nakon što je značajnije dobitke ostvario prošlog tjedna u očekivanjunajnovijih ključnih američkih gospodarskih pokazatelja i sastankaameričke središnje banke Fed.
LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se u ponedjeljak ponovno našao pod pritiskom prema najvažnijim svjetskim valutama, nakon što je značajnije dobitke ostvario prošlog tjedna u očekivanju najnovijih ključnih američkih gospodarskih pokazatelja i sastanka američke središnje banke Fed.

Do podneva je dolar oslabio oko pola posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,3297 dolara. Oslabio je i nekih 0,67 posto prema jenu, te trenutno iznosi 104,69 jena, a približno 0,4 posto na gubitku je bio i prema funti, koja trenutno stoji 1,9196 dolara, te švicarskom franku koji iznosi 1,1544 franaka za dolar.

"Ovo će biti težak tjedan za američki dolar", navodi u svojem izvješću klijentima investicijska banka Calyon.

Pozornost tržišta usmjerena je ključnim podacima iz američkog gospodarstva koje se očekuju u ovome tjednu, pri čemu se izdvajaju oni o vanjskotrgovinskoj razmjeni i manjku na tekućem računu platne bilance. Zasjedanje američke središnje banke (Fed), zakazano u utorak, također će biti u središtu pozornosti ulagača.

Nakon što je dolar zabilježio snažan oporavak tijekom tri uzastopna dana trgovanja prema značajnim svjetskim valutama, taj je trend zaustavila zabrinutost ulagača da bi američki manjkovi u trgovinskoj razmjeni i bilanci plaćanja mogli ponovno potpiriti bojazni od strukturalnih problema u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Pojedini analitičari su kazali da će odluka Fed-a na zasjedanju u utorak o podizanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, iako očekivana, pružiti dodatni poticaj dolaru zbog isticanja nastavka rasta kamatnih stopa, što povećava privlačnost američke valute. One bi tako trebale doseći 2,25 posto i premašiti one u eurozoni, u visini 2 posto.

O zdravlju druga dva najveća svjetska gospodarstva svjedočit će ovotjedni podatak o poduzetničkoj klimi u Japanu, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, te indeks poslovne optimističnosti u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, koji će krajem tjedna objaviti tamošnji ugledni ekonomski institut Ifo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙