FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju novih smjernica

LONDON, 30. studenog 2004. (Reuters) - Tečaj dolara gotovo se i nijemijenjao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijimvalutama, održavši se tako iznad prošlotjednih rekordno niskih razinakako tržišta postaju sve opreznija uoči govora čelnika Europskesredišnje banke (ECB) i novih američkih gospodarskih pokazatelja.
LONDON, 30. studenog 2004. (Reuters) - Tečaj dolara gotovo se i nije mijenjao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijim valutama, održavši se tako iznad prošlotjednih rekordno niskih razina kako tržišta postaju sve opreznija uoči govora čelnika Europske središnje banke (ECB) i novih američkih gospodarskih pokazatelja.

Euro tako stoji 1,3257 dolara, neznatno niže od rekordnih 1,3329 dolara postignutih prošloga tjedna. Nije se značajnije mijenjao ni tečaj funte, koji stoji 1,8917 dolara, dok švicarski franak stoji 1,142 dolara.

Tečaj zelene valute, koji je izgubio gotovo desetinu svoje vrijednosti prema košarici najvažnijih svjetskih valuta u protekla četiri mjeseca, oporavio se danas nešto prema jenu nakon razočaravajućih podataka o industrijskoj proizvodnji u toj zemlji te uoči važnog pokazatelja o japanskim deviznim intervencijama. Industrijska proizvodnja smanjena je u listopadu 1,6 posto na mjesečnoj razini, znatno ispod tržišnih očekivanja o 0,1-postotnom porastu. Dolar se tako zadržao na 102,9 jena.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet, koji je nedavno upozorio da je aprecijacija eura "brutalna" i "nedobrodošla", trebao bi u utorak govoriti u Europskom parlamentu, a očekuju se i novi američki pokazatelji o rastu BDP-a u trećem tromjesečju i o povjerenju potrošača.

"Japanski pokazatelj je slab i ukazuje da će snažan rast u prvom tromjesečju japanske fiskalne godine znatno usporiti iduće godine, pri čemu neće pomoći ni snažniji jen", kazao je Adam Myers, valutni strateg pri Societe Generale. "Vidimo također i početne znakove utjecaja snažnijeg eura na gospodarstvo eurozone, Trichet neće puno više reći od onoga što je ranije izjavio. Daljnja kretanja na tržištu ovise o novim gospodarskim pokazateljima", ističe Myers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙