FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati
ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati

TRST/LJUBLJANA

Predsjednik vlade talijanske pokrajine Friuli-Venezia-Giulia i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illy izjavio je u nedjelju da Italija ne misli uvjetovati ulazak Hrvatske u EU pitanjem nekretnina talijanskih izbjeglica i da je Rim sklon što bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Illy je u razgovoru za nedjeljni broj "Primorskog dnevnika", tršćanskog lista na slovenskom jeziku, rekao da u Rimu nastoje odvojiti pitanje nekretnina talijanskih izbjeglica iz Istre od procesa uključivanja Hrvatske u EU, te da postoje razmišljanja o ulasku Hrvatske u EU 2007. godine.

"Čini mi se da u Rimu žele odvojiti pitanje nekretnina koje Osimski sporazum za Hrvatsku nije u cjelini riješio i to razmatrati posve samostalno. Čuo sam čak da neki ukazuju na mogućnost da Hrvatska uđe u EU 2007. godine iako mi se realnijom čini prognoza da će se to dogoditi 2009.", rekao je Illy.

SUBOTICA

Diplomacija Srbije i Crne Gore pozdravila je hrvatsku odluku o suspenziji viznog režima za građane te zemlje na još godinu dana, piše novosadski "Dnevnik" u svom vikend izdanju.

Diplomacija je pozdravila tu odluku hrvatske vlade izražavajući pritom nadu "da će ova mjera privremene suspenzije viznog režima prerasti u trajnu", navodi se u "Dnevniku".

Vlada RH je u četvrtak odlučila da se suspenzija viznog režima za državljane Srbije i Crne Gore, koja bi istekla zadnji dan ove godine, produlji do 31. prosinca 2005.

BEČ

Ukrajinski režim proživljava svoje posljednje dane Ukrajini, izjavio je u nedjelju u Beču oporbeni prvak Viktor Juščenko koji je rekao i da je jako sretan što je živ, pošto su austrijski liječnici otkrili da je bio žrtva otrovanja dioksinom.

"Režim proživljava posljednje dane, što me podsjeća na pad Sovjetskog Saveza ili Berlinskog zida", kazao je Juščenko na konferenciji za tisak.

Liječnici Viktora Juščenka u privatnoj klinici Rudolfinerhaus u Beču, kamo je potonji primljen u petak, priopćili su da je oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima 26. prosinca bio žrtva trovanja dioksinom u rujnu i da mu je taj otrov najvjerojatnije podmetnula "treća strana". Ukrajinsko državno tužiteljstvo u subotu je ponovno pokrenulo istragu o pokušaju atentata nakon vijesti o njegovu trovanju.

PARIZ

Britanski premijer Tony Blair založio se u nedjelju u francuskom tisku za suradnju između Sjedinjenih Država i Europe.

"Nije razumno ni mudro od Europe da se ruga razlozima Amerike i da ismijava njezino političko čelništvo", ocijenio je Blair u pariškom Journal de Dimanche.

Ipak je napomenuo da se "američka politika mijenja" i da "Europa i Amerika sve više shvaćaju da trajnu sigurnost ne može jamčiti konvencionalno oružje, već promicanje demokracije".

Blair je zaključio da Europa i Amerika "ukoliko ne budu surađivale neće moći riješiti nijedan problem, a napose pitanje Balkana, Bliskog istoka, međunarodne trgovine, Afrike, klimatskih promjena i jačanja kineske gospodarske moći". Na koncu je istaknuo da Velika Britanija "ima jedinstvenu ulogu spone" između Europe i Amerike i da će ona i u buduće biti "neumorna zagovornica snažnih veza između jedne i druge".

MADRID

Iran nije izravna nuklearna prijetnja, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u razgovoru za španjolski list El Pais od nedjelje.

"Iranska vlada zasad ne onemogućava pristup naših inspektora nijednoj zgradi ni vojnom objektu. Iranci su do 2003. pokušavali sakrivati stvari. No sada je suradnja dobra", rekao je on.

"Još treba provjeriti velika vojna postrojenja. Nadam se da ćemo uskoro imati pristup tamo, premda nije bilo zabrane ni negativnog odgovora", rekao je.

RIM

Ivan Pavao Drugi je tijekom nedjeljnog angelusa, obraćajući se sa svoga prozora na Trgu svetog Petra, istaknuo kako su jaslice dio naše kulture čime je odgovorio na polemike koje su proteklih dana otvorene u Italiji glede održavanja nekih Božićnih običaja u školama.

U Italiji su neki nastavnici i direktori škola predložili da se u razredima ne postavljaju jaslice kako se ne bi vrijeđalo djecu drugih vjera, budući da u zemlji ima sve više djece muslimana i drugih vjerskih skupina.

"Jaslice su element naše kulture i umjetnosti, ali prije svega su znak vjere u Boga koji je došao u Betlehem da živi s nama", rekao je danas Papa, koji je blagoslovio, po tradiciji, male kipove Isuseka koje su na Trg svetog Petra donijela djeca da bi ih zatim postavila u jaslice koje su načinili u svojim domovima, školama i župama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙