FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

TAIPEI

Tajvanske oporbene stranke, koje zagovaraju tješnje veze s Kinom, osvojile su više od pola od 225 mjesta u parlamentu, priopćilo je u subotu Središnje izborno povjerenstvo, što je ishod koji će zasigurno obradovati službeni Peking. Analitičari su na subotnje parlamentarne izbore gledali kao na referendum o proneovisnoj politici prema Kini predsjednika Chena Shui-biana i kao na šansu da predsjednik dobije mandat za reforme. Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je oporbena Nacionalistička stranka (Kuomintang) osvojila 79 mjesta, njezina saveznica Narodna stranka 34, a druga saveznica Nova stranka jedno mjesto. Chenova Stranka demokratskog napretka (DKK) dobila je 89 mjesta, a Unija tajvanske solidarnosti 12 mjesta. Ostatak mjesta otišao je neovisnim kandidatima i drugim skupinama.

RIM

Papa Ivan Pavao II. primio je u subotu u Vatikanu novog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Emilija Marina, koji je tom prilikom Papi predao vjerodajnice. Papa je tijekom audijencije naglasio kako se sa zadovoljstvom prisjeća "lijepe i gostoljubive Hrvatske, koju je s veseljem pohodio čak tri puta". "Zadnje apostolsko hodočašće, ono prošlogodišnje, podudarilo se s mojim 100. međunarodnim putovanjem. Svaki put sam se mogao osobno uvjeriti koliko su očiti znakovi ucijepljenosti kršćanstva u život tamošnjih ljudi", rekao je Papa. Ivan Pavao II. je izrazio uvjerenje da će "Hrvati nastaviti i dalje graditi vlastitu povijest te će, čvrsto oslonjeni na svoj duhovni identitet, zajednici europskih naroda moći pružati vlastito iskustvo". "Želim zbog toga da se sretno okončaju pojačana nastojanja kako bi postali sastavni dio ujedinjene Europe, te dijelim zabrinutost da bi usporeni pristup Hrvatske Europskoj uniji mogao nanijeti štetu postupku provedbe demokratskih reformi ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama tamošnjega dijela europskoga kontinenta, koje su sa živom nadom krenule prema europskim integracijama", kazao je Papa.

KIRKUK

Naoružani napadači ubili su četiri iračka policijska časnika u dva odvojena napada u subotu, a istodobno su automobili bombe eksplodirali u Kirkuku i Mosulu, pri čemu je ozlijeđeno više osoba. Automobil bomba eksplodirao je u gradu Kirkuku na sjeveru Iraka i pritom su ozlijeđena dva vojnika i jedan prevoditelj, a jako je oštećeno vozilo američke vojske, priopćile su američke snage u Iraku. U Mosulu, gdje su sunitski pobunjenici posebno aktivni u posljednih mjesec dana, automobil bomba je eksplodirao nedaleko od američkog vojnog konvoja i ranjena su najmanje dva prolaznika, izjavili su očevici i američka vojska. U međuvremenu su u južnom Bagdadu naoružani napadači ubili dva visoka policijska časnika, rekao je jedan policijski izvor. Zapadno od Kirkuka, nedaleko od grada Ash Sharqata iz zasjede su ubijena dva policijska časnika, a tri su ranjena.

RAMALLAH

Nećak Jasera Arafata predao je u subotu Arafatov zdravstveni karton palestinskom odboru koji istražuje uzrok smrti palestinskog čelnika u francuskoj bolnici 11. studenoga. Nasser al-Kidwa, koji je također palestinski izaslanik pri UN-u, rekao je da francuski liječnici koji su vodili brigu o Jaseru Arafatu u njegovim posljednjim danima nisu uspjeli otkriti definitivan uzrok Arafatove smrti u svom izvješću na 557 stranica. On je izjavio kako se nada da će palestinski odbor imati više uspjeha u otkrivanju uzroka Arafatove smrti. Odbor, u koji su uključeni tunižanski, jordanski i egipatski liječnici, trebao bi započeti konzultacije u subotu.

BERLIN

Poslodavci "trenutno jako vole" njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, izjavio je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Michael Rogowski u razgovoru za dnevni list Passauer Neue Presse od subote. "Schroeder nije zatvoren čovjek, vrlo je pristupačan. Uvijek je spreman pomoći, odmah uzima telefon u ruke", rekao je Rogowski koji je socijaldemokratskog kancelara ovog tjedna pratio na putovanju po Kini i Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙