FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 27. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 27. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KIJEV

Pristaše šefa ukrajinske oporbe Viktora Juščenka i u subotu ujutro blokirale su sjedište predsjednika i vlade u Kijevu, dok se trebaju nastaviti pregovori s vlastima u pokušaju rješavanja političke krize u Ukrajini. Nekoliko tisuća simpatizera Juščenka provelo je šestu noć za redom na ulicama u središtu Kijeva, nastavljajući blokadu predsjedništva i sjedišta vlade započetu u petak. Organizatori prosvjeda pozvali su pristaše da se ponovno okupe u velikom broju u subotu. Oporba i ukrajinske vlasti obvezali su se u petak - na sastanku na kojem su sudjelovali suparnički predsjednički kandidati Juščenko i Viktor Janukovič, te dosadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kučma i strani posrednici - da će nastaviti s pregovorima o izlasku iz krize. Ukrajinski parlament trebao bi u subotu održati izvanrednu sjednicu o krizi. Sjednica bi trebala početi u podne.

BAGDAD

Dva iračka civila i jedan američki vojnik poginuli su, a najmanje petnaest osoba je ozlijeđeno u subotu ujutro u odvojenim bombaškim napadima u Bagdadu i Duluiyi, rekli su izvori. U eksploziji podmetnute bombe u jednoj od najprometnijih poslovnih ulica u središtu Bagdada poginula su dva civila, a najmanje petnaest osoba je ozlijeđeno. Očevici su rekli da je bomba eksplodirala nedaleko od zgrade Iračke središnje banke u ulici Rasheed, a zasad nije jasno tko je bio meta napada. Američka vojska priopćila je da je u eksploziji bombe na cesti kojom je prolazio američki vojni konvoj u gradu Duluiyi, 90 km sjeverno od Bagdada, poginuo jedan američki vojnik. Druge pojedinosti o napadu koji se dogodio u subotu u zoru nisu priopćene.

ZAGREB

Hrvatska je u petak postala članicom međunarodne organizacije frankofonih zemalja u svojstvu zemlje promatrača, doznaje se od izvora u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu. Na desetom summitu frankofonih zemalja, koji se u petak i subotu održava u glavnom gradu Burkine Faso Ouagadougouu, Hrvatska je, u nazočnosti specijalnog izaslanika hrvatskog predsjednika, veleposlanika u Parizu Božidara Gagre, svečano primljena u članstvo.

Gagro je u svom govoru na summitu izrazio nadu da će to članstvo Hrvatskoj otvoriti nove perspektive suradnje s mnogobrojnim frankofonim zemljama i kulturama diljem svijeta. Isto tako, pozdravio je ulogu frankofonih zemalja u očuvanju kulturnih različitosti kao jedinstvenog i uspješnog odgovora pitanjima koja otvara globalizacija, doznaje se iz veleposlanstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙