FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj ugrožena 1171 vrsta biljaka i životinja

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je ugrožena 1171 vrstabiljaka i životinja, od kojih 412 životinja i 759 vrsta viših biljaka,podatci su iz prvog Crvenog popisa Hrvatske, objavljenog nedavno unakladi Zavoda za zaštitu prirode.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je ugrožena 1171 vrsta biljaka i životinja, od kojih 412 životinja i 759 vrsta viših biljaka, podatci su iz prvog Crvenog popisa Hrvatske, objavljenog nedavno u nakladi Zavoda za zaštitu prirode.

Među ugroženima zabilježene su 94 vrste, koje nastanjuju samo uski prostor u Hrvatskoj (stenoendemi).

Crveni popis jedan je od temeljnih dokumenata svake zemlje, koji pokazuje koliko je neka vrsta biljaka, životinja ili gljiva u opasnosti od izumiranja, odnosno u kojoj mjeri i koliko brzo joj prijeti izumiranje.

Potpuno su izumrli podzemna životinja ogulinski špiljski virnjak i biljka jabučki karanfil. Zatim slijedi skupina od 39 regionalno izumrlih živih vrsta, od kojih 10 viših biljaka i 29 životinja - šest slatkovodnih riba, jedan gmaz, 15 ptica i četiri sisavca.

Regionalno izumrli sisavci su sredozemna medvjedica, sljepaš, Meheljev potkovnjak i tekunica; slatkovodne ribe jesetra, sim, pastruga, atlantska jesetra, moruna i gatačka gaovica te zmija Ursnijeva ljutica.

Među regionalno izumrlima su ptice sup starješina, patka lastarka, patka žličarka, crna čigra, bjelonokta vjetruša, debelokljuna čigra, ćelavi ibis, crkavica, droplja, čakora, crvena lunja, kudravi nesit, bukoč, tetrijeb ruševac i mala droplja.

Pred različitim stupnjevima izumiranja, što čini vrlo visoku kategoriju ugroženosti, nalazi se više od 190 životinja od kojih su u kategoriji "kritički ugrožene" 52 vrste, u kategoriji "ugrožene" 78 vrsta i u kategoriji "rizičnih" 69, te 223 biljke od kojih je 90 "kritički ugroženo", 62 su "ugrožene" i 71 "rizična".

Kritički ugrožene biljke su pješčarska milava, perolisni mjesečinac, kaldezija, lanova vilina kosa, goli oštrik, dugolisna rosika, vitka suhoperka, paštikasti kotrljen i pasji trn.

Izrada crvenog popisa velik je korak koji će biti podložan revizijama i dopunama, ali se još nismo približili vrsnoći podataka o ugroženim vrstama u Hrvatskoj, kakva je potrebna za sveobuhvatnu primjenu međunarodno prihvaćenih kriterija Svjetske udruge za zaštitu prirode (IUCN), napominje izdavač.

Tom popisu slijedit će popis gljiva, nižih biljaka, morskih riba i većine beskralješnjaka, koje će zajedno činiti Crvenu knjigu Republike Hrvatske, kaže se.

Po najnovijim podatcima IUCN-a, u svijetu je opisano 1,9 milijuna živih vrsta, a procjenjuje se da ih ima između pet i 30 milijuna. Ukupno je ugroženo 15.589 vrsta, od kojih 8321 biljka. Među ugroženim životinjama trećina su vodozemci, četvrtina sisavci, a osmina ptice.

Po udjelu u ukupnom broju, u Hrvatskoj su najugroženije slatkovodne ribe, ptice i vodozemci.

Svjetski Crveni popis sastavlja se od 1963. i na njemu trenutačno radi oko sedam tisuća stručnjaka.

(Hina) xiluc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙