FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRGOVINA KRZNOM UGROŽAVA MALOBROJNE PREOSTALE TIGROVE

HANOI, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska populacija tigrovasmanjila se za 95 posto od početka 20. stoljeća pa ih danas ima samo5.000, a njihov se broj i dalje smanjuje zbog unosne trgovine njihovimkrznom, upozorili su dužnosnici Svjetskog foruma za zaštitu tigrova.
HANOI, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska populacija tigrova smanjila se za 95 posto od početka 20. stoljeća pa ih danas ima samo 5.000, a njihov se broj i dalje smanjuje zbog unosne trgovine njihovim krznom, upozorili su dužnosnici Svjetskog foruma za zaštitu tigrova.

"Trgovina tigrovim krznom koja cvate zahvaljujući ženskim fantazijama i taštini, čini se da je postala najveća prijetnja tigrovima u većini zemalja u kojima te životinje žive u divljini", rekao je glavni tajnik Svjetskog foruma za zaštitu tigrova S.C. Dey.

U Aziji se tigrova koža može prodati za 15.000 dolara, dok u Vijetnamu kosti, za koje se u Aziji vjeruje da imaju afrodizijačka svojstva, mogu postići i cijenu od 25.000 dolara.

"Vjeruje se da je prije stotinu godina u divljini živjelo približno 100.000 tigrova", rekao je Dey. "Međutim, oko 1960. bilo ih je osam tisuća, a danas ih ima između pet i sedam tisuća."

Svjetski forum za zaštitu tigrova međunarodno je tijelo koji su osnovale vlade radi zaštite preživjelih tigrova u 14 država, među kojima su Vijetnam, Mianmar, Indija, Rusija, Nepal, Kina, Bangladeš i Sjeverna Koreja.

Dey je upozorio da su tri od osam vrsta tigrova već izumrle. Tigar s Balija nestao je 1940., kaspijski tigar oko 1970., a javanski tigar oko 1980.

Nestati bi mogle i druge vrste tigrova, poput južnokineskog tigra.

"Dvojbeno je ima li još uopće tigrova u Sjevernoj Koreji", dodao je Dey napominjući kako ne postoji nikakva statistika.

Dužnosnici kažu da je za smanjenje broja tigrova u divljini glavni krivac krivolov, posebno u nekim dijelovima južne i jugoistočne Azije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙