FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SPORAZUM O ZAŠTITI MANJINA OHRABRIO HRVATE U SCG-U

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Posjeta hrvatskog premijera IveSanadera Beogradu i potpisivanje sporazuma o zaštiti manjina ohrabrilaHrvate te će "doprinijeti da se stvari na neki način unaprijede",ocjenjuje u razgovoru za postaju Radio slobodna Europa TomislavŽigmanov, novinar i pisac koji je pripadnik hrvatske manjine uSrbiji.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu i potpisivanje sporazuma o zaštiti manjina ohrabrila Hrvate te će "doprinijeti da se stvari na neki način unaprijede", ocjenjuje u razgovoru za postaju Radio slobodna Europa Tomislav Žigmanov, novinar i pisac koji je pripadnik hrvatske manjine u Srbiji.

Sporazum o zaštiti manjina, "bez obzira na slabosti, donosi neku vrstu jamstva koje će povećati sigurnost i bude nade članova hrvatske zajednice u Vojvodini da će se rješavanje njihovih problema unaprijediti", kaže Žigmanov za RFE no ističe da će presudnu ulogu i u tom pogledu ipak imati politička situacija u Srbiji.

"Naravno taj posjet znači ohrabrenje Hrvatima, da ako budu i dalje izloženi nekoj vrsti prijetnje, da će sada moći biti objekat zaštite ili nekih diplomatskih aktivnosti od strane Republike Hrvatske. No, mislim da će se na Hrvate, ali i na sve građane Srbije, primarnije odraziti kakva će biti politika koju će ova država, bez obzira na vrstu vlasti, voditi. Kako će se konstituirati, kakav će Ustav donijeti i hoće li, i kojom dinamikom ići u europske integracije. Kada se počnemo baviti ovim problemom a ne (...) je li problem Gurovićeva tetovaža Draže Mihajlovića na ramenu ili ne, kada to stvarno bude područje sportskih odnosa, onda očekujem da će biti bolje, na samo za Hrvate, nego i za ostale građane. To se, nažalost, kod ove vlasti ne vidi previše: ne vidi se spremnost da se odlučno krene u europske integracije, da se nastave započeti procesi tranzicije i reforme koje je uspostavio Zoran Đinđić i njegova stranka, i ide li se time prema poboljšanju položaja manjina, ide li se prema jasnijim procesima sučeljavanja s prošlošću, čine li se proaktivne afirmativne promocije vrijednosti tolerancije, da manjine budu prisutne u javnosti ne samo nakon incidenata i uglavnom negativno recipirane", kaže Žigmanov u razgovoru za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙