FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 1. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u Rim gdje će sudjelovati u rade Opće skupštine Euroatlantskog vijeća. Mesić će se tom prigodom susresti s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a tijekom dana predviđen je razgovor s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem.

Hrvatski predsjednik će tijekom boravka u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, uručiti odlikovanja uglednom talijanskom novinaru Osvaldu Bevilacqui, književniku i novinaru Enzu Betizzi, te direktoru Sveučilišne bolnice u Padovi Adrianu Cestroneu. Predsjednik Mesić će se tijekom boravka u Rimu također susresti s predstavnicima hrvatskih udruga u Italiji.

BEOGRAD

Na predsjednika Srbije Borisa Tadića izveden je u utorak navečer oko 21 sat pokušaj atentata, priopćila je u srijedu ujutro press-služba srbijanskog predsjednika.

Tadić je ostao neozlijeđen, a kako je priopćeno, napad se dogodio oko 21 sat u središtu Beograda, u Ulici kneza Miloša, gdje je automobil marke "audi" više puta pokušao udariti u automobil u kojem se nalazio srbijanski predsjednik, iako su vozila u predsjedničkoj koloni bila obilježena svjetlosnom i zvučnom signalizacijom.

Beogradske "Večernje novosti" od srijede pišu da je BMW iz Tadićeva osiguranja predsjednika primijetio da crni "audi" prati predsjedničku kolonu od Ulice kneza Miloša te da je napadač pokušao presjeći kolonu i udariti u Tadićev automobil kod Topčiderske zvijezde. Vozač BMW-a je, prema tom listu, naglo skrenuo i sudario se s "audijem", koji je potom uspio pobjeći u nepoznatom pravcu.

PODGORICA

Predsjedniku državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozaru Maroviću stiglo je više anonimnih pisama u kojima mu se, zbog zalaganja za suradnju s Haškim tribunalom, prijeti smrću, piše u srijedu podgorički dnevnik "DAN", pozivajući se na izvore iz Palače federacije.

"DAN" prenosi kako je posljednja dva dana na adresu predsjednika državne zajednice u Palaču federacije pristiglo nekoliko pisama prijetećeg sadržaja. U jednom od tih pisama precizira se kako je Maroviću život ugrožen zato što se zalaže za suradnju s Tribunalom.

Službenih reakcija iz Palače federacije još nema, a list doznaje kako je o svemu obaviješten Kabinet visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solan, te da su pojačane mjere sigurnosti predsjednika državne zajednice.

SARAJEVO

Pripadnici državne granične službe Bosne i Hercegovine (DGS) uhitili su u početkom tjedna osobu za kojom je raspisana tjeralica Interpola zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta DGS-a u Sarajevu.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Hini navodi se kako je na graničnom prijelazu između BiH i Srbije kod Zvornika u ponedjeljak uhićena osoba N.P., rođena 1968. godine u Benkovcu, nastanjena u Šapcu i osumnjičena za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Na temelju odluke lokalnog suca uhićeni je predan Sudu BiH.

Lokalni mediji u BiH prenijeli su kako je uhićen Neven Pupovac, kojega je sud u Benkovcu osudio na osam godina zatvora zbog zlostavljanja civila na području te općine u vrijeme srpske okupacije.

MOSTAR

Voditeljica izaslanstva za jugoistočnu Europu pri Europskom parlamentu Doris Pack pozvala je parlament BiH, bosanskohercegovačke medije i javnost uopće da pojačaju rasprave i razgovore o promjeni daytonskog Ustava BiH.

"Nigdje u svijetu ne postoji ovakva država kao što je BiH", rekla je Doris Pack u utorak navečer u emisiji "Fakta" Televizije BiH.

Po njezinim riječima, Bosna i Hercegovina ovakva kakva jest - s deset županijskih vlada u Federaciji BiH, s dvije entitetske i jednom vladom na državnoj razini - ne može ući u EU. Dodala je kako BiH ne može ući u Europsku uniju s visokim predstavnikom međunarodne zajednice, te ako nisu uhićeni optuženici za ratne zločine.

"Daytonski sporazum je završio rat, ali nije dao dobar temelj za funkcionalnu državu BiH", rekla je Pack.

KIJEV

Zastupnici ukrajinskog parlamenta glasovali su u srijedu za raspuštanje vlade premijera Viktora Janukoviča na prijedlog oporbe te su od predsjednika na odlasku Leonida Kučme zatražili osnivanje nove "vlade nacionalnog povjerenja", prenosi Reuters. Za takvu je odluku glasovalo 229 zastupnika ili tri više nego što je bilo potrebno za njezino usvajanje.

"Ovo nije pobjeda samo za oporbu, već za cijeli ukrajinski narod", rekao je za France presse oporbeni zastupnik Roman Zvarych.

Oporba smatra da je raspuštanje Janukovičeve vlade ključni korak u rješenju krize nastale po zatvaranju izbornih mjesta. Oporbeni kandidat Viktor Juščenko podnio je žalbu Vrhovnom sudu koji treći dan zaredom razmatra njegov prijedlog o proglašenju izbora nevažećim i organiziranju novih predsjedničkih izbora u zemlji.

KIJEV

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma izjavio je u srijedu da se protivi ponavljanju spornog drugog kruga predsjedničkih izbora na kojem je pobijedio njegov premijer Viktor Janukovič.

Kučma je ocijenio da Ukrajina treba "legitimnog predsjednika" i dodao da bi trebalo pričekati mišljenje Vrhovnog suda, koji treći dan zaredom razmatra izborne rezultate.

Kučma je početkom tjedna predložio da bi novi izbori mogli riješiti spor između izbornog pobjednika Viktora Janukoviča i oporbenog protukandidata Viktora Juščenka koji optužuje da su izbori 21. studenoga bili neregularni. Zauzima se, naime, za organizaciju posve novih izbora, za što je potrebno tri mjeseca.

MOSKVA

Rusija je spremna posredovati u ukrajinskoj političkoj krizi nastaloj zbog spornih rezultata nedjeljnih predsjedničkih izbora, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej lavrov.

Ako ukrajinsko vodstvo uputi Rusiji zahtjev u tom smislu, Moskva će ponuditi svoju pomoć, rekao je Lavrov.

Lavrov je ocijenio također da je rast napetosti u Ukrajini izazvao pretjerani angažman pojedinih europskih predstavnika.

BUKUREŠT

Konačni rezultati parlamentarnih izbora te rezultati prvoga kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Rumunjskoj, čije je objavljivanje prvobitno predviđeno za utorak navečer, objavit će se sa zakašnjenjem, izvijestilo je središnje Izborno povjerenstvo koje će u srijedu razmotriti pet žalbi što su ih uložile neke oporbene stranke.

Izborno povjerenstvo u utorak je navečer odbacilo zahtjev saveza DA da se parlamentarni izbori ponište, ocijenivši ga neutemeljenim.

GAZA

Članovi Hamasa neće imati svojeg kandidata na palestinskim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati 9. siječnja, no još nisu donijeli konačan stav o sudjelovanju u glasovanju, izjavio je u srijedu glasnogovornik tog radikalnog pokreta Muchir Al-Masri.

Pripadnici Hamasa su bojkotirali prve palestinske opće izbore održane 1996. Uprava pokreta u posljednjih je nekoliko tjedana dala na znanje da ne namjerava sudjelovati ni u predstojećim predsjedničkim izborima, ocijenivši protuzakonitim izbore koji su rezultat Sporazuma o autonomiji iz Osla postignutog 1993., kada je otvoren put osnivanju Palestinske samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙