FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 8. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 8. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

FALLUJA

Topništvo i američki borbeni zrakoplovi bombardirali su u ponedjeljak ujutro pobunjenički grad Falluju, zapadno od Bagdada, javljaju agencije.

Zapovjednik marinaca Todd Desgrosseilliers potvrdio je da se vrše zračni napadi na položaje s kojih su pobunjenici pucali od nedjelje. Zrakoplovi su oko 8 ujutro bombardirali grad namanje jedan sat. Pucnjava se čula na periferiji grada gdje je smješteno 20.000 američkih i iračkih vojnika.

Između 80 i 90 posto stanovništva grada (oko 300.000), već je pobjeglo iz grada, opkoljenog od 14. listopada i izloženog gotovo svakodnevnim bombardiranjima, prema američkoj vojsci.

Tijekom noći na ponedjeljak američki vojnici i specijalne iračke snage su bez borbe preuzele glavnu bolnicu grada i dva mosta preko Eufrata, rekao je jedan novinar koji prati postrojbe.

Irački premijer Iyad Allawi je u nedjelju uveo izvanredno stanje na cijelom iračkom teritoriju, osim Kurdistana, na razdoblje od 60 dana.

Irački ministar obrane Hazem Chaalane posjetio je u nedjelju navečer iračke postrojbe oko Falluje, koje se uz američke snage pripremaju pokrenuti veliku ofenzivu na to sunitsko pobunjeničko uporište.

BAGDAD/SAMARA

U Iraku je u ponedjeljak u nasilju koje ne jenjava poginulo sedam osoba, svi civili, priopćili su očevici i policija.

U eksploziji automobila bombe u blizini američkog vojnog konvoja, na cesti za bagdadsku zračnu luku, pogonulo je najmanje dvoje iračkih civila, od kojih je jedna žena. Američke postrojbe u oklopnim vozilima smjesta su blokirale područje eksplozije a u pomoć su pozvani ratni zrakoplovi i jurišni helikopteri.

Naoružani napadači ubili su četvero iračkih poduzetnika dok su napuštali američku vojnu bazu sjeverno od Bagdada, a u odvojenom je napadu ubijen turski vozač kamiona. Napadači su u nedjelju navečer u tri automobila napali Iračane koji su napuštali vojnu bazu Baiji, oko 180 kilometara sjeverno od iračkog glavnog grada. Teško ranjeni, Iračani su u ponedjeljak preminuli u bolnici, priopćili su liječnici.

DOHA

Souha Arafat, supruga predsjednika palestinske samouprave optužila je u ponedjeljak u izjavi za Al-Jazeeru trojicu palestinskih dužnosnika, koje se u ponedjeljak očekuje u posjetu njezinom suprugu hospitaliziranom u blizini Pariza, da žele Arafata "živog" pokopati kako bi preuzeli vlast.

"Abou Ammar (Arafatovo ratno ime) je dobro i vratiti će se u domovinu, ali ga Abbas, Korei i Shat, koji žele preuzeti njegovu vlast, žele živog pokopati", izjavila je supruga palestinskog čelnika na satelitskoj televiziji Al Jazeera.

Ona je govorila o premijeru Ahmedu Koreiu, drugom čovjeku Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO) Mahmoudu Abbasu i ministru vanjskih poslova Nabilu Shatu.

Jedan visoki dužnosnik izaslanstva koje prati Arafata u Parizu koji je želio ostati anoniman, rekao je da je svrha posjeta trojice palestinskih čelnika "određivanje realnog zdravstvenog stanja predsjednika Arafata" o kojem danima kruže kontradiktorne informacije.

Neki članovi palestinskog izaslanstva su privatno kritizirali Arafatovu suprugu, koja je u bolnici uz supruga, optuživši ju da "monopolizira" informacije o zdravstvenom stanju i da informacije ne propušta niti najbližim suradnicima.

DEN HAAG

U islamskoj školi u Eindhovenu, na jugoistoku Nizozemske u ponedjeljak ujutro došlo je do eksplozije, ali nije bilo žrtava, a policija je ocijenila da je ona povezana s ubojstvom redatelja Thea van Gogha, izvijestila je nizozemska agencija ANP.

Eksplozija je odjeknula oko 3,30 po lokalnom vremenu i jako je oštetila ulazak u školu. Gradonačelnik Alexander Sakkers je rekao na državnom radiju da u eksploziji nije bilo žrtava, ali da su svi u toj četvrti "pod šokom".

On je dodao da su sva mjesta povezana s islamom i muslimanima, a posebno vjerske škole i kulturna društva, pod pojačanim nadzorom nakon ubojstva Thea van Gogha, ali da će se nazor dodatno pojačati. Nizozemski režiser i pisac van Gogh, poznat po svom beskompromisnom zalaganju za toleranciju i ravnopravnost ubijen je prošlog utorka. Svojim je radom, posebno o podređenom statusu žena u islamskom svijetu, izazvao negodovanje ekstremnih muslimanskih krugova.

TOKIO

Snažan potres magnitude 5.8 stupnjeva pogodio je sjeverni Japan, no zasad nema izviješća o mogućim žrtvama i šteti, javila je japanska državna televizija, navodeći da nema ni upozorenja na opasnost od plimnog vala "tsunamia".

Epicentar potresa bio je u provinciji Niigata, 250 kilometara sjeverno od Tokija, koju je prije desetak dana pogodio razoran potres magnitude 6.8 stupnjeva, uzevši najmanje 39 života. Taj potres je bio najjači otkad je Japan, točnije Kobe 1995., pogodio katastrofalni zemljotres magnitude 7.3 stupnjeva u kojem je poginulo 6400 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙