FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 49 dolara po barelu

LONDON, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su usrijedu kliziti, spustivši se ispod 49 dolara po barelu, nakon što sutrgovci već u utorak započeli prodaje uslijed očekivanja da ćeizvješće američke vlade pokazati porast zaliha lož-ulja uoči zime.
LONDON, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su u srijedu kliziti, spustivši se ispod 49 dolara po barelu, nakon što su trgovci već u utorak započeli prodaje uslijed očekivanja da će izvješće američke vlade pokazati porast zaliha lož-ulja uoči zime.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 26 centi na 48,87 dolara, nakon što je već u utorak navečer kliznuo za 53 centa. Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 26 centi na 45,25 dolara.

Trgovci čekaju tjedno izvješće američke vlade, a analitičari očekuju porast zaliha destilata - uključujući i lož-ulje - za 1,4 milijuna barela. Zalihe sirove nafte trebale bi po očekivanjima analitičara porasti za 700 tisuća barela.

"Rafinerije će u sljedećih nekoliko tjedana imati mogućnost za povećanje zaliha nakon završetka radova na održavanju", ističe David Thurtel iz Commonwealth Bank of Australia, upozoravajući ipak da bi u protivnom "prvo zahlađenje moglo vratiti cijene na razinu iznad 50 dolara po barelu".

Vremenske su prilike na sjeveroistoku SAD-a kao najvećem svjetskom tržištu lož-ulja dosad bile blage, ali meteorolozi očekuju da će zima biti hladnija nego što je uobičajeno, što je bi moglo rezultirati porastom potražnje.

U posljednje vrijeme zastoji u proizvodnji nafte u svijetu podupirali su visoku razinu cijena nafte. No, porast zaliha u SAD-u za gotovo puni opseg OPEC-ove proizvodnje ograničio je daljnje poskupljenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙