FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah podiže cijenu barela nafte i do 15 dolara

LONDON, 29. studenog 2004. (Hina/AP) - Arapski ministar za naftu AliNaimi izjavio je u ponedjeljak da je "faktor straha" u vezi opskrbenaftom povećao cijene od 10 do 15 dolara po barelu, opetovano ističućida Saudijska Arabija priprema održivo povećanje proizvodnihkapaciteta.
LONDON, 29. studenog 2004. (Hina/AP) - Arapski ministar za naftu Ali Naimi izjavio je u ponedjeljak da je "faktor straha" u vezi opskrbe naftom povećao cijene od 10 do 15 dolara po barelu, opetovano ističući da Saudijska Arabija priprema održivo povećanje proizvodnih kapaciteta.

U govoru u Londonu, Naimi je izjavio da se nedavni porast cijena nafte razlikuje od prijašnjih naftnih kriza iz 1973-1974. i 1979-1980. iza kojih su se skrivali uglavnom politički motivi. "Danas smo svjedoci sasvim različitoj situaciji koju pokreće potražnja. To je iznenađenje za sve", ističe ministar Naimi.

"Sve je to povećalo cijenu nafte za dodatnih 10 do 15 dolara", kazao je arapski ministar na skupu ekonomista, analitičara i novinara, ne htijući precizirati kolika bi bila pravedna cijena ili bar raspon u kojem bi se pravedna cijena kretala.

Arapski ministar za naftu podsjetio je na prognoze analitičara iz 2003. da će proizvodnja u 2004. biti 1,3 milijuna barela dnevno veća nego prošle godine. Umjesto toga, proizvodnja je povećana na čak 2,8 milijuna do tri milijuna barela dnevno, naglašava on.

"Nedavno smo razvili i planove o postupnom povećanju arapskih održivih kapaciteta na 12,5 milijuna barela dnevno, što će biti ostvareno na novim i starim naftnim poljima u sljedećih nekoliko godina", dodao je Naimi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙