FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene barela nafte oko 50 dolara

LONDON, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte blagosu pale u ponedjeljak, zadržavajući se ipak blizu razine od 50 dolarapo barelu uslijed postojanih bojazni od nestašice lož-ulja na početkuzime.
LONDON, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte blago su pale u ponedjeljak, zadržavajući se ipak blizu razine od 50 dolara po barelu uslijed postojanih bojazni od nestašice lož-ulja na početku zime.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 18 centi na 49,26 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio za 40 centi na 44,97 dolara.

"Ništa se ne događa zato što je američko tržište četiri dana bilo zatvoreno (zbog praznika dana zahvalnosti)", konstatira Sam Dale iz Energy Intelligence u Singapuru.

Prošlog su tjedna cijene tek nakratko prešle razinu od 50 dolara po barelu, ne bilježeći znatan pad usprkos porastu zaliha sirove nafte i destilata, koje je pokazalo izvješće američke vlade od prošle slijede. "Svjetske rafinerije trebaju lakše vrste sirove nafte za proizvodnju lož-ulja", tumači Dale, napominjući da je "tipična sirova nafta članica OPEC-a teška pa baš i ne odgovara aktualnim potrebama tržišta".

Cijene nafte porasle su proteklih mjeseci i zbog krize u ruskom naftnom divu Jukosu, koji je zapao u velike teškoće zbog neplaćenih poreznih obveza u vrijednosti 24,5 milijardi dolara. Sljedeći faktor koji utječe na porast cijena nafte neotklonjene su bojazni od sabotaže naftovoda u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙