FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte rastu zbog niskih zaliha lož-ulja i tečaja dolara

LONDON, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile surasti i u petak zbog strahovanja koja potiču niske zalihe lož-ulja usvim glavnim potrošačima i nastavljeno klizanje vrijednosti dolara.
LONDON, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su rasti i u petak zbog strahovanja koja potiču niske zalihe lož-ulja u svim glavnim potrošačima i nastavljeno klizanje vrijednosti dolara.

Trgovina naftom osjetno je smanjena zbog zatvorenog američkog tržišta u četvrtak i petak povodom Dana zahvalnosti,a cijena je u vrijeme zatvaranja u srijedu dosegnula 49,44 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio u petak 31 cent na 44,97 dolara.

Redovito tjedno izvješće američke vlade pokazalo je 14 posto niže zalihe lož-ulja nego lani, dok su one u Europi i Japanu niže za sedam posto.

Nastavljeno klizanje vrijednosti dolara, valute u kojoj se izražavaju cijene nafte, dodatno je pojačalo rast cijena nafte budući da glavni potrošači mogu kupovati više nominalno skupe nafte.

"Smatramo da slabi dolar potiče rast potražnje za osnovnim sirovinama budući da mnoge zemlje-uvoznice ne koriste dolar pa je razbijen mehanizam pomoću kojeg više cijene smanjuju potražnju", tumači Rus Newton iz Global Advisors-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙