FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno prekoračile 50 dolara po barelu

LONDON, 30. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nakratko su seu utorak vratile na razinu iznad 50 dolara po barelu zbog prekinuteopskrbe u Sjevernom moru i bojazni potaknutih niskim razinamalož-ulja.
LONDON, 30. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nakratko su se u utorak vratile na razinu iznad 50 dolara po barelu zbog prekinute opskrbe u Sjevernom moru i bojazni potaknutih niskim razinama lož-ulja.

Cijena nafte na američkom tržištu porasla je tri centa, na 50,03 dolara po barelu. Na londonskom tržištu barel je poskupio 24 centa na 45,99 dolara, nadovezujući se na poskupljenje od ponedjeljka koje je premašilo jedan dolar po barelu.

"Zima će odigrati značajnu ulogu", naglašava analitičar iz Barclays Capital-a Kevin Norrish, upozoravajući da "još nismo dosegnuli sezonski vrhunac zimske potražnje".

Analitičari očekuju da će tjedno izvješće američke vlade u srijedu pokazati porast zaliha destilata u SAD-u za 1,3 milijuna barela. Usprkos tom povećanju zalihe će ostati znatno ispod prošlogodišnje razine, a meteorološke prognoze o neuobičajeno jakom zahlađenju u predstojećim tjednima drže tržišta u napetosti. I zalihe sirove nafte, koje su već sada iznad prošlogodišnje razine, trebale bi porasti tek za umjerenih 400 tisuća barela.

Cijene su porasle i zbog neočekivanog prekida u isporuci kvalitetne nafte iz Sjevernog mora. Norveška naftna kompanija Statoil objavila je u utorak da je i dalje obustavljena isporuka 205 tisuća barela dnevno iz postrojenja u Sjevernom moru zbog curenja plina, predviđajući da će platforme ostati zatvorene nekoliko dana.

Iz istog je razloga isporuku iz naftnog i plinskog kompleksa Brae u Sjevernom moru obustavio i operator Marathon, čime je proizvodnja smanjena za 76 tisuća barela odnosno 850 milijuna kubika zemnog plina dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙