FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush blizu pobjedi, cijena nafte skočila iznad 50 dolara

LONDON, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijena nafte ponovno je usrijedu premašila 50 dolara po barelu dok se aktualni američkipredsjednik George Bush bliži pobjedi na predsjedničkim izborima, kojaće po mišljenju trgovaca ojačati potražnju za gorivom i potpiritibojazni u vezi sa sigurnošću isporuka s Bliskog Istoka.
LONDON, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijena nafte ponovno je u srijedu premašila 50 dolara po barelu dok se aktualni američki predsjednik George Bush bliži pobjedi na predsjedničkim izborima, koja će po mišljenju trgovaca ojačati potražnju za gorivom i potpiriti bojazni u vezi sa sigurnošću isporuka s Bliskog Istoka.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je 86 centi, na 50,48 dolara po barelu, čime je djelomice neutraliziran prošlotjedni pad cijene za 12 posto. Na londonskom je tržištu barel nafte poskupio za 79 centi, na 47,34 dolara po barelu.

Predstojnik predsjednikova kabineta Andy Card izjavio je da je Bush uvjeren u pobjedu na izborima, ali će se uzdržati od službene objave o pobjedi kako bi demokratu Johnu Kerryju dao dovoljno "vremena da razmisli" o rezultatima.

Trgovci su izjavili da će drugi Bushov kabinet nastaviti popunjavati američke zalihe nafte, što bi moglo izazvati nervozu kod trgovaca u vezi s budućom američkom politikom prema Bliskom Istoku kao značajnom području za proizvodnju nafte, što posebno vrijedi za drugog po veličinu OPEC-ova proizvođača Iran.

Cijene su pale s prošlotjednih rekordnih 55,67 dolara po barelu zbog spekulacije da bi pobjeda demokratskog kandidata Johna Kerryja rezultirala prekidom popunjavanja Strateških rezervi nafte (SPR) i pojačanim naporima u očuvanje energije.

"Po mom mišljenju, Bushov status quo rezultirat će nešto višim cijenama nafte i na kratki i na dulji rok", izjavljuje Tim Evans, analitičar pri IFR Energy Services."Krakoročno gledano, to znači da će se s tržišta izvlačiti više nafte kako b se popunjavale Strateške rezerve nafte", zaključuje Evans.

Bush namjerava sljedeće godine nabaviti završnih 30 milijuna od ukupno 700 milijuna barela za SPR, a neki trgovci očekuju da će drugi Bushov kabinet povećati zalihe i na jednu milijardu barela.

Cijena nafte u predizbornom razdoblju porasla je i zbog povećanja zaliha sirove, što je donekle suzbilo bojazni od niskih zaliha lož-ulja, koje su osjetno ispod razine iz 2003. Očekuje se da će tjedno izvješće o zalihama nafte u SAD-u očitovati višu razinu zaliha, ali i daljnji pad zaliha destilata, uključujući lož-ulje i diesel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙