FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 13. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 13. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

FALLUJA

Američke snage nastavile su u subotu ujutro, nakon relativnog zatišja tijekom noći, granatirati pobunjeničke položaje u Jolanu, sjeverozapadnoj četvrti Falluje, a nasilje se nastavlja i u drugim dijelovima zemlje, javljaju svjetske agencije.

Petog dana ofenzive na Falluju, američke snage objavile su da nadziru Jolan te im je u posljednja tri dana u toj četvrti pružan slab otpor, prenosi Reuters.

Na samom početku ofenzive američka vojska objavila je da neće prestati sve dok ne uništi sve pobunjenike u gradu.

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je za Al Arabiyu da američka vojska operaciju u Falluji želi brzo završiti i potom se posvetiti obnovi grada.

Iračko Društvo Crvenog polumjeseca zatražilo je ipak od američkih snaga i iračke vlade da dopuste dostavu hrane, lijekova i vode u grad što je prije moguće jer je humanitarna situacija ondje katastrofalna.

TIKRIT

Nasilje diljem Iraka nastavlilo se i u subotu. Dvojica američkih vojnika ozlijeđena su u petak prijepodne u eksploziji bombe u blizini Balada, 75 kilometara sjeverno od Bagdada, objavila je američka vojska, a prenosi France presse.

Osim toga, američki vojnici na vrijeme su otkrili automobil-bombu u blizini Tikrita, 180 kilometara sjeverno od Bagdada. Bombu su aktivirali kasno navečer, objavila je vojska.

Ranije tijekom dana u Tikritu je poginulo četvero iračkih civila kada je pri prolasku njihova automobila eksplodirala bomba. Incident se dogodio u blizini jedne policijske postaje, objavila je iračka policija.

BAGDAD

Agencija dpa izvijestila je u subotu, pozivajući se na al-Jazeeru, o incidentu u jednom bagdadskom hotelu.

Naoružani napadači probili su se u subotu rano ujutro u hotel u četvrt Karrade, podmetnuli požar i počeli pretraživati sobe. Izbila je pucnjava s iračkim snagama sigurnosti koje čuvaju hotel, a podataka o žrtvama još nema.

Prema al-Jazeeri, napadači su vjerojatno mislili da su u hotelu smješteni Amerikanci.

BANGKOK

Najmanje jedna osoba poginula je, a osmero je ozlijeđeno u subotu u eksploziji bombe na jugu Tajlanda, četvrtoj u posljednja 24 sata u tom području, javljaju agencije.

Eksplozija se dogodila na prepunoj tržnici u budističkom gradu Tan Toh, u većinski muslimanskoj pokrajini Yali.

Poginuo je jedan stariji budist, a još osmero ljudi ozlijeđeno je, od čega troje teško, objavila je policija.

Osim toga, u susjednoj pokrajini Pattani napadnut je jedan policajac. Pogođen je s dva metka kada se vraćao kući, objavila je mjesna policija.

Napad u Tan Tohu dogodio se nakon triju koordiniranih eksplozija u petak navečer u pokrajini Narathiwat u kojima je ozlijeđeno najmanje 16 ljudi.

Situacija na jugu Tajlanda zaoštrila se 25. listopada kada je 87 muslimanskih prosvjednika poginulo u prosvjedu u Tak Baiju, u pokrajini Narathiwat. Čak 78 uhićenih muslimana ugušilo se pri prijevozu vojnim kamionima. U nasilju u tom nestabilnom području od početka godine poginulo je više od 540 ljudi.

SEUL

Predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun pozvao je Sjedinjene Države da u pregovorima sa Sjevernom Korejom više koriste dijalog nego pritiske.

"Uporaba sile kao pregovaračke strategije trebala bi biti ograničena", izjavio je on na poslovnom skupu u Los Angelesu, a danas prenosi ured južnokorejskog predsjednika u Seulu.

"Sjeverna Koreja sigurno će odustati od nuklearnog oružja. Ako to ne učini neće dobiti nikakvu pomoć, ne samo od SAD-a, nego ni od Kine, Rusije i Južne Koreje", rekao je Roh Moo-hyun.

Šestostrani pregovori o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa u zastoju su a Pyongyang naglašava da će nastavak ovisiti o pristupu američkog predsjednika Georgea Busha. Sjedinjene Države, Kina, Japan, Rusija, Južna i Sjeverna Koreja održale su dosad tri kruga pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙