FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00sat:
ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00 sat:

BERLIN

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovao je u subotu u Berlinu na Desetom Europskom Forumu koji je posvećen viziji političkog i gospodarskog razvoja Europe, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. Na skupu, koji se održava u organizaciji zaklade Herbert Quandt i u suradnji s Financial Timesom, razgovaralo se o suradnji s državama bivšega Sovjetskog Saveza, o nastavku europskog integracijskog procesa te o odnosima unutar Europske unije nakon ratifikacije ustava. Žužul je u izlaganju naglasio da se u državama jugoistočne Europe pojmovi "Europa" i "Europska unija" upotrebljavaju gotovo kao sinonimi, a priključenje Europskoj uniji za te je zemlje povratak Europi. Žužul je istaknuo da je ispunjavanje kriterija za pristup Europskoj uniji pravi put za pridruživanje zemljama jugoistočne Europe, jer bit članstva nije u tehničkim pojedinostima robne razmjene, nego u visokim vrijednostima što ih dijele narodi država članica Unije. Europska perspektiva za njih je iznimno važna kao okvir za reforme i jamstvo održanja stabilnosti, kazao je Žužul.

MOSTAR

Hrvatski premijer i predsjednik hrvatskog HDZ-a Ivo Sanader zauzeo se u subotu u Mostaru na okruglom stolu "HDZ BiH - Prošli i budući razvoj stranke" za to da tri političke stranke iz BiH - HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog preporoda (sa sjedištem u Republici Srpskoj) na sjednici Europske pučke stranke (EPP) početkom prosinca budu zajedno primljene u statusu promatrača, što je prvi korak prema punopravnom učlanjenju u tu asocijaciju. Sanader je nakon završetka okruglog stola rekao kako misli da ne bi bilo dobro da neka od te tri stranke iz BiH bude primljena pojedinačno u EPP, nego je bolje zajedničko pristupanje toj asocijaciji. Predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak izjavio je kako će približavanje triju stranaka iz BiH Europskoj pučkoj stranci pridonijeti europeizaciji Bosne i Hercegovine.

LJUBLJANA

Deset kilograma heroina u 4 automobila, među kojima je jedan imao zagrebačke registarske tablice, otkriveno je u subotu oko 11 sati u Ljubljani u velikoj akciji slovenske policije u kojoj je sudjelovalo trideset pripadnika kriminalističke policije. Kako su u subotu navečer javile slovenske televizijske postaje, akcija u kojoj su osumnjičeni praćeni nekoliko mjeseci, izvedena je na parkiralištu ispred trgovačkog centra BTC u Ljubljani. Većina osumnjičenih dolazi sa slovenske obale, a istragu vodi tužiteljstvo iz Kopra, gdje je izvedeno nekoliko pretresa kuća. Zbog interesa istrage koja još traje, policija nije dala više informacija, a o slučaju će iznijeti više podataka idućeg tjedna.

SANTIAGO

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u subotu zemlje Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC) da nastave borbu protiv terorizma i ponovno istaknuo glavne zadaće svoje vanjske politike u drugom mandatu. "Sve zemlje Pacifika moraju nastaviti borbu s terorističkim snagama koje ugrožavaju naša gospodarstva i svjetsku stabilnost", kazao je Bush u govoru. "U drugom mandatu nastavit ću odlučnu vanjsku politiku koja je usmjerena na širenje slobode i nade, poboljšavajući istodobno sigurnost naše zemlje. Amerika želi unaprjeđivati trgovačke odnose i slobodu kako bi imala bolju sigurnost, ali kako bi slobodu imali i njezini partneri i cijeli svijet", rekao je Bush.

SANTIAGO

Američki predsjednik George W. Bush i njegov kineski kolega Hu Jintao dogovorili su se u subotu na bilateralnom susretu u Santiagu da će u rješavanju krize u svezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programima dati prednost "dijalogu" i diplomaciji. "Obje se strane nadaju da će se sjevernokorejsko pitanje riješiti mirnim putem, dijalogom", kazao je Hu nakratko se pojavivši na konferenciji za tisak dvojice predsjednika koji su se sastali tijekom summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC). Američki predsjednik doputovao je u Santiago u nadi da će dobiti potporu Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije za provedbu novog kruga šesterostranih pregovora o rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize.

SANTIAGO

Najmanje troje ljudi ozlijeđeno je u noći s petka na subotu u prosvjedima organiziranim u siromašnim četvrtima Santiaga protiv dolaska američkog predsjednika Georgea W. Busha i summita APEC-a, objavila je policija. Ozlijeđena su dvojica vojnih policajaca i jedan radnik na benzinskoj crpki, objavila je policija. Prosvjedi, koji su potrajali do zore, nastavak su prosvjeda održanih ranije u petak u središtu Santiaga i luci Valparaiso, tijekom kojih je uhićeno gotovo 250 ljudi, od čega 190 u glavnom gradu.

VARŠAVA

Poljska taokinja Teresa Borcz-Halifa (54), koja je oteta u Iraku 28. listopada, oslobođena je i vratila se u Varšavu, gdje je na konferenciji za tisak u subotu, kojoj je nazočio i poljski premijer Marek Belka, izjavila da su otmičari prema njoj bili korektni. "Bila sam zatvorena u čistoj, svježe obojenoj prostoriji. Dobro su me hranili, imala sam vode i higijenskih potrepština. Otmičari su prema meni bili vrlo korektni", izjavila je, vidljivo uzbuđena. Dodala je da su otmičari svoje dobro ponašanje prema njoj "tumačili svojim vjerskim uvjerenjima". Teresa Borcz-Halifa je udata za Iračanina i živi u Iraku tridesetak godina. Nije htjela otkriti u kakvim okolnostima je oslobođena.

ISTANBUL

Britanski diplomatski dužnosnici i turski građani u subotu su položili vijence na komemorativnoj svečanosti za žrtve samoubilačkih bombaških napada na britanske ciljeve u Istanbulu prije točno godinu dana. Sedamnaest ljudi, među kojima i britanski generalni konzul Roger Short, poginuli su kad se bombaš samoubojica 20. studenoga 2003. zabio kamionom punim eksploziva u ulaz u kompleks konzulata smještenog u povijesnoj istanbulskoj četvrti Beyogluu. U gotovo istodobnom napadu na istanbulsku podružnicu britanske banke HBSC poginulo je još 18 ljudi. Na svečanosti pred konzulatom pod snažnom kišom su se okupili britanski dužnosnici, na čelu sa šefom britanske diplomatske službe Michaelom Jayom i generalnom konzulicom Barbarom Hay, i vlasnici turskih trgovina koje su bile oštećene u napadu.

PADOVA

Na posebnoj svečanosti koja je u subotu održana u Padovi u povodu 500. presađivanja jetre u Sveučilišnoj bolnici sudjelovao je i Arsen Dedić, kojemu je također u toj bolnici presađena jetra. Svečanost je održana u gradskom kazalištu Verdi i mnogi pacijenti svojim su pričama posvjedočili o iznimnim pothvatima liječnika iz bolnice koja je po presađivanju jetre najuspješnija u Europi. Pročitane su i poruke predsjednika Italije i Hrvatske, Carla Azeglia Ciampija i Stjepana Mesića, pokrovitelja svečanosti na kojoj su nastupili talijanski i hrvatski kantautori Gino Paoli i Arsen Dedić. U Padovi su, kako je kazao hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljević, hrvatski zdravstveni djelatnici dogovorili suradnju sa Sveučilišnom bolnicom u transplantaciji organa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙