FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 14. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 14. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEOGRAD

Puna normalizacija odnosa Srbije i Crne Gore i Hrvatske nema alternative, jer unapređenje odnosa između dvije države može biti snažna poluga za ostvarenje trajne političke stabilnosti u jugoistočnoj Europi i europske integracije Hrvatske i država regije, izjavio je u subotu navečer u intervjuu Radio-televiziji Srbije hrvatski premijer Ivo Sanader, uoči svog prvog službenog posjeta Beogradu. Premijer Sanader, koji u ponedjeljak dolazi u prvi posjet Beogradu, naglasio je da ideja EU neće biti kompletna dok sve zemlje regije ne postanu njene članice. "Da bismo postigli taj cilj, mora se postići trajna politička stabilnost u ovom dijelu Europe, jer je to osnovna pretpostavka za korak naprijed prema EU", kazao je hrvatski premijer, dodajući da Hrvatska do ožujka iduće godine očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora za pristupanje Europskoj uniji, a da činjenica da je Hrvatska odmakla u procesu europskih integracija može biti samo poticaj za Srbiju i Crnu Goru, jer je europski put zemalja regije "zajednička budućnost". Sporazum o zaštiti prava manjina Hrvatske i SCG, koji će u ponedjeljak biti potpisan u Beogradu, "povijesni je čin i veliki civilizacijski iskorak", kazao je premijer Sanader. "Očekujem da će Hrvati u SCG imati i u pravnom smislu još jednu potvrdu da su prihvaćeni i da imaju sva prava koja proizlaze iz statusa nacionalne manjine", kazao je hrvatski premijer.

RAMALLAH

Palestinski predsjednički izbori, na kojima će se birati nasljednik pokojnog Jasera Arafata, održat će se 9. siječnja, izjavio je u nedjelju prijelazni predsjednik Ravi Fatuh nakon sjednice palestinskog izbornog povjerenstva, a istodobno je službeno objavljeno da će kandidat najveće palestinske grupacije Fataha na predstojećim izborima biti Mahmud Abas "Slobodni i izravni izbori za predsjednika palestinske samouprave održat će se 9. siječnja", rekao je Fatuh u stožeru Mukata gdje je Arafat proveo posljednje godine života i njegovom posljednjem počivalištu. Postupak kandidature počet će 20. studenoga i trajat će 12 dana. Po palestinskom zakonu, izbori se moraju održati 60 dana nakon predsjednikove smrti ili nemogućnosti da obavlja svoju dužnost. Na sjednici glavnog odbora Fataha odlučeno da će jedan od osnivača te grupacije i bivši premijer Mahmud Abas (Abu Mazen) biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima. Na istoj je sjednici aktualni premijer Ahmed Korei postavljen na čelo palestinskog vijeća nacionalne sigurnosti, dužnost koju je do smrti obnašao Jaser Arafat.

PARIZ

Leila Šahid, glavna palestinska predstavnica u Francuskoj, izjavila je u nedjelju za radio Europe 1 da je "u potpunosti moguće" da je pokojni palestinski predsjednik Jaser Arafat bio otrovan. "U potpunosti je moguće da su ga Izraelci otrovali, jer su trovali i druge. No, ne mogu vam reći da s liječničkog stajališta imamo dokaze za to", rekla je ona. "Liječnici to nisu demantirali. Nema dokaza nekih osobitih otrova, ali postoje otrovi koji se ne mogu otkriti u tijelu", izjavila je Leila Šahid. Istaknula je da teza o trovanju za Palestince nije samo glasina. "To je duboko uvjerenje i vrlo je logično. Izraelci su se pokušavali osloboditi Jasera Arafata otkako je Sharon došao na vlast".

FALLUJA/BAGDAD

"Čišćenje" sunitskog pobunjeničkog uporišta Falluje, u kojoj su američke i regularne iračke snage u subotu završile veliku ofenzivu, trajat će četiri od pet dana, izjavio je za francuski AFP pukovnik američkih marinaca Mike Shupp, a istodobno je objavljeno da je iračka nacionalna garda ponovo preuzela kontorlu nad Mosulom. "Trebat ćem nam vjerojatno četiri do pet dana da pregledamo svaku kuću u Falluji i grad očistimo od pobunjenika", rekao je Shupp. Nakon toga će početi obnova grada, dodao je. Zapovjednik američkih marinaca u gradu Richard Natonski izjavio je ranije da je u napadu na Falluju ubijeno 1.200 iračkih pobunjenika. Američki brigadni general Carter Ham izjavio je u nedjelju za Reuters da su iračke regularne snage ponovo preuzele kontrolu nad Mosulom, nakon što su pobunjenici u srijedu i četvrtak izazvali kaos u gradu. Najmanje devet od 33 policijske postaje u gradu tom su prigodom pale u pobunjeničke ruke. "Vijesti da je Mosul izvan naše kontrole bile su pretjerane, ali ti dvodnevni događaji svakako su izazvali zabrinutost za sigurnost u gradu", rekao je Ham.

RIM

Dvije su osobe smrtno stradale u odronu zemlje na sjeveru Italije zbog nevremena koje je na Apeninskom poluotoku prouzročio veliku materijalnu štetu, prekid željezničkog prometa i otkazivanje nekih letova. Dva talijanska turista, muškarac od 72 i žena od 79 godina pronađeni su mrtvi u subotu navečer u kući u Varenni, na jezeru Di Como koja je uništena u odronu, priopćili su u nedjelju vatrogasci. Središte i jug zemlje zahvatili su snažni pljuskovi i vjetar koji je rušio drveće, što je dovelo do prekida željezničkog prometa između Rima i Napulja. U firentinskoj zračnoj luci otkazani su mnogi letovi zbog snažnih zapuha vjetra koji je dosezao brzinu od 100 kilometara na sat, a iz istog razloga zatvorena je i autocesta na području Toskane. Ukupno je mobilizirano 1.500 vatrogasaca, a njihov zapovjednik Mario Morcone naložio je da se na područjima koja su najteže pogođena udvostruči broj vatrogasaca.

PARIZ

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je u nedjelju na središnjoj proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Parizu i predvodio svečanu misu. U pariškoj crkvi sv. Ćirila i Metoda održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nakon svečane mise u prostorijama Hrvatske katoličke misije priređen je zajednički objed uz prigodni program. Središnjoj proslavi 50. obljetnice osnutka HKM, nazočio je velik broj hrvatskih građana koji žive u Parizu, dok je današnji upravitelj Misije o. Mato Antunović podsjetio okupljene vjernike na nastanak Misije prije pola stoljeća, a posebno na uvjete pod kojima je osamdesetih godina, i uz podršku pariškoga nadbiskupa Jean-Marie Lustigera, izgrađena hrvatska crkva, centar i svećenički dom u dvadesetom pariškom arondismanu. Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je ubrzo nakon što je papa Pio XII. 1952. god. u enciklici "Exul Familia" iznio načelo da se pastoralni rad za emigrante raznih narodnosti mora organizirati na njihovom jeziku i da se za to imaju formirati misije na temelju narodne, a ne društveno - političke pripadnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙