FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 24. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati
ZAGREB, 24. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK (UN)/ZAGREB

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN da je general Ante Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) i pozvala na zadržavanje međunarodnog pritiska do njegova izručenja sudu. "General Gotovina jedina je preostala prepreka u suradnji Hrvatske s Haškim sudom. Čim Gotovina bude u Haagu moći će se reći da Hrvatska zaista u potpunosti surađuje s Haškim sudom", kazala je Del Ponte. Ako se međunarodni pritisak u ovom slučaju smanji, to će biti primljeno kao signal da međunarodna zajednica možda više nije zainteresirana da se najviši dužnosnici, odgovorni za najteže zločine, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pojave pred ICTY-em, istaknula je Del Ponte u izvješću. Gotovina je nestao u lipnju 2001., nakon što su ga hrvatske vlasti obavijestile o zapečaćenoj optužnici, a od tada je opetovano viđan u Hrvatskoj, posljednji put ovoga ljeta, navela je tužiteljica. Hrvatska je u proljeće ove godine očigledno "pojačala napore da locira i uhiti Gotovinu", ocjenjuje se u izvješću. No, istodobno se izražava sumnja u "djelotovrnost tih mjera ili čak njihovu ozbiljnost", jer do sada nisu dale nikakva konkretnog rezultata, čak ni vezanog uz to nalazi li se unutar ili izvan Hrvatske. Del Ponte je navela kako postoje snažne indikacije da Gotovina, čiji "javni image nacionalnog heroja nitko nije zanijekao", uživa "podršku dobro organizirane mreže, čiji je dio i unutar državnih struktura".

NEW YORK,

Slučaj generala Ante Gotovine ostaje otvoreno pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom, a njegovo uhićenje, koje je od najveće važnosti, trebalo je biti riješeno već odavno, rekao je u utorak u New Yorku predsjednika Haškog suda Theodor Meron. Meron je zajedno s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom del Ponte u utorak podnio izvješće Vijeću sigurnosti UN o radu ICTY-ja i suradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Sudom. "Suradnja Hrvatske sa Sudom je dobra na svim poljima, osim uhićenja Ante Gotovine, jedinoga preostalog bjegunca pred pravom iz Hrvatske", rekao je Meron. Govoreći o suradnji drugih zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom, Meron je rekao da Republika Srpska ne surađuje nikako, a Sud je i dalje zabrinut što vlasti SCG nedostatno surađuju sa Sudom, posebice što im manjka volje da se uhite odbjegli otpuženici.

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak da će Vlada proučiti najnovije izvješće glavne Haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom i naglasio da tužiteljica mora ponuditi dokaze za svoje tvrdnje. Carla del Ponte je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ustvrdila da je Gotovina, od bijega u lipnju 2001., često viđan u Hrvatskoj, a posljednji put ovoga ljeta. Dodala je kako Gotovina u hrvatskoj javnosti ima herojski status te da postoji snažna struktura onih koji ga štite. "Tvrdimo, odnosno svi podaci govore, da general Gotovina nije u Hrvatskoj. Svatko, pa i Carla del Ponte mora dati dokaze za svoje tvrdnje", izjavio je Sanader u Dnevniku Plus HTV-a. Po njegovim riječima, Vlada će detaljno proučiti njezino izvješće i vidjeti u čemu se ono razlikuje od stajališta hrvatske vlade.

NEW YORK

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u utorak je u New Yorku izrazio uvjerenje da će Hrvatska u prosnicu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji unatoč slučaju generala Ante Gotovine koji opterećuje njezine odnose s Haškim sudom. Žužul je u utorak sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj su predsjednik Haškog suda Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte izvijestili Vijeće da je neriješeni slučaj generala Ante Gotovine jedina preostala prepreka punoj suradnji Hrvatske sa Sudom. Slučaj Gotovina problem je za Hrvatsku jer bi mogao komplicirati donošenje odluke Europskog vijeća o datumu početka pregovora o članstvu u EU, za što je jedan od uvjeta puna suradnja s ICTY-em. Predstavnik Velike Britanije je odmah u raspravi nakon podnijetih izvješća istaknuo važnost rješavanja pitanja odbjeglih haških optuženika. "Ja čvrsto vjerujem da ćemo dobiti točan datum" rekao je Žužul za Hinu odgovarajući na pitanje hoće li RH u prosincu dobiti datum za početak pregovora, bez obzira na slučaj Gotovina i izvješće Merona i del Ponte Vijeću sigurnosti. "Kako znam da će hrvatska Vlada ostati čvrsta da ispuni sve svoje obveze, to mi to daje pravo, ne na optimizam. nego na realnu procjenu da ćemo u prosincu fiksirani datum za početak pregovora", rekao je Žužul. On smatra da će taj datum biti krajem ožujka 2005. u vrijeme kada se uspostavi međuvladina konferencija. Obraćajući se Vijeću sigurnosti, Žužul je naglasio kako je Hrvatska svjesna važnosti suradnje s Haškim sudom i da će nastaviti ispunjavati svoje obveze prema Sudu najbolje što može. "Hrvatsko stajalište je jasno i nedvosmisleno: svi naši građani su obvezni na punu suradnju sa Sudom. To uključuje generala Gotovinu koji je i dalje na slobodi", rekao je Žužul. On je rekao da u slučaju Gotovina hrvatska Vlada ne nastoji izbjeći svoju odgovornost te da je opetovano pozivala odbjeglog generala da se dobrovoljno pojavi pred Sudom.

LJUBLJANA

Četiri zaseoka na lijevoj obali rijeke Dragonje i Piranski zaljev u cjelini smatraju se dijelom slovenskog teritorija sve dok se ne postigne konačno rješenje o hrvatsko-slovenskoj granici, navodi se u koalicijskom ugovoru četiriju političkih stranaka buduće slovenske vlade koji je u utorak navečer objavljen na internetu, a prenijela ga je i slovenska agencija STA. Naime, koalicijskim ugovorom četiriju slovenskih stranaka koje će sudjelovati u vladi Janeza Janše definirana su i stajališta koja će nova vlada zastupati u odnosima s Hrvatskom. U njima se među ostalim izražava potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju uz uvjet rješavanja nekih bilateralnih pitanja. U ugovoru se navodi da će rješenja za pitanje granice morati biti "pragmatična", "sporna" 4 zaseoka na lijevoj strani rijeke Dragonje navode se kao slovenski teritorij "dok se ne postigne konačno rješenje", te se inzistira na "cjelovitosti Piranskog zaljeva". Tekst koalicijskog ugovora koji su u utorak potpisali Janez Janša, Janez Podobnik, Andrej Bajuk i Anton Rous, predsjednici stranaka koje će sudjelovati u budućoj vladi, objavljen je večeras na improviziranoj neslužbenoj web stranici buduće vlade www.vlada.sds.si, uz napomenu da je riječ o neredigiranom tekstu. Slovenija je, navodi se u koalicijskom ugovoru Slovenske demokratske stranke (SDS), Slovenske pučke stranke (SLS), Nove Slovenije (N.SI) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), strateški zainteresirana za ulazak Hrvatske u EU ako ona ispuni sve europske standarde "uključivo sa sređivanjem spornih pitanja na sporazuman način kako to shvaća Europa, a ne jednostrano".

KIJEV

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma izjavio je u utorak da tamošnja vlast neće poticati pribjegavanje sili u suočavanju s oporbom, ali je i masovne prosvjede odbacio kao "političku farsu", javljaju agencije. "Ova politička farsa je vrlo opasna i može dovesti do neželjenih posljedica", rekao je Kučma u izjavi za državni radio i televiziju, a prenijela agencija Reuters. "Vlast nikada neće poticati na pribjegavanje sili", rekao je Kučma, pozivajući sve političke sile, pa i oporbu, da počnu pregovarati kako bi se izbjegla podjela Ukrajine, prenose agencije France Presse i Reuters.

"Obraćam se svim političkim snagama Ukrajine kako bih vas pozvao da odmah sjednete za pregovarački stol i uključite u taj proces ljude iz različitih regija Ukrajine koji imaju više autoriteta", rekao je Kučma. Prema njegovim riječima, to je "danas jedini način spriječavanja podjele Ukrajine". Kako javlja agencija France Presse, predstavnici oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka, koji osporava regularnost izbornih rezultata prema kojima je pobijedio premijer Viktor Janukovič, namjerava razgovarati s Kučmom u srijedu, rekla je jedna od oporbenih čelnica Julija Timošenko.

KIJEV

Deseci tisuća ukrajinskih demonstranata okupili su se u utorak navečer oko predsjedničke palače u Kijevu, ispred koje su raspoređeni pripadnici specijalne policije, javljaju agencije. Demonstranti su se odazvali pozivu Julije Timošenko, bliske suradnice oporbenog čelnika Viktora Juščenka, koji tvrdi da je prevaren na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju, i s glavnog kijevskog trga preselili se ispred predsjedničke palače, prenosi agencija France Presse. "Idemo pred predsjedničku palaču. Ili će nam sami dati vlast ili ćemo je sami uzeti", rekla je Timošenko, koja u ukrajinskom parlamentu predvodi frakciju koja podržava Juščenka. Prema France Pressu, ona je demonstrante pozvala da pred palačom provedu noć te da u srijedu nastave prosvjede. Juščenko je u međuvremenu pozvao snage sigurnosti da prijeđu na njegovu stranu.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak povukao svoju čestitku proruskom kandidatu na ukrajinskim predsjedničkim izborima Viktoru Janukoviču istaknuvši da "nikakav rezultat nije proglašen službenim". "Ne možemo priznati rezultate ni prosvjedovati protiv njih, jer ni jedan rezultat nije proglašen službenim", rekao je Putin. Kako je rekao, njegova se čestitka od ponedjeljka temeljila na rezultatima izlaznih anketa. U ponedjeljak je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje u kojem kaže da je predsjednik Putin nazvao Janukoviča i "čestitao mu na pobjedi na predsjedničkim izborima". Uz Putina je jedino još bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko priznao rezultate nedjeljnih predsjedničkih izbora čiju regularnost osporava oporbeni kandidat Viktor Juščenko.

NOVI SAD

Nepoznati počinitelji su na katoličkom Župnom uredu Svetoga Roka u Petrovaradinu nacrtali nekoliko kukastih križeva i napisali poruku uvredljivog sadržaja, priopćila je u utorak novosadska policija, a prenosi agencija Beta. Na zidu župnog ureda i ulaznim vratima nacrtani su kukasti križevi, uz natpis "Katolici marš". Nekoliko svastika nacrtano je i na zidu dvorišnog objekta u sklopu ureda. U priopćenju se dodaje da policija radi na identifikaciji počinitelja tog krivičnog djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙