FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su porasle predvođene AstraZenecom, po objaviizvješća koje je umanjilo strahove od novih loših vijesti vezanih uzlijek tog proizvođača, a poticaj ulagačima pružio je i prekid uzlaznogtrenda na svjetskom tržištu nafte.
LONDON/FRANKFURT, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su porasle predvođene AstraZenecom, po objavi izvješća koje je umanjilo strahove od novih loših vijesti vezanih uz lijek tog proizvođača, a poticaj ulagačima pružio je i prekid uzlaznog trenda na svjetskom tržištu nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao gotovo 0,3 posto, na 4.746 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti također oko 0,3 posto, dosegnuvši 4.136 bodova.

Poticaj europskim dionicama daju i podignute procjene analitičara vezane uz dobit europskih kompanija za 2004. i 2005. tijekom sezone objave rezultata poslovanja za treće tromjesečje, objavljeno je iz Deutsche Bank.

Od dobitnika se isticala dionica AstraZeneca, ojačavši 1,6 posto, nakon što u izvješću objavljenom u jednom prestižnom medicinskom časopisu nije bilo ni riječi o lijeku te kompanije za snižavanje kolesterola Crestoru. Dealeri kažu da je to smirilo strahove od novih loših vijesti za taj lijek.

Napomene radi, dionice AstraZenece potonule su gotovo 10 posto u petak, kada je iz američke administracije za hranu i lijekove (FDA) objavljeno da je Crestor jedan od pet lijekova s kojima se detaljnije moraju pozabaviti regulatori.

Poticaj ulagačima dalo je i klizanje cijena nafte prema 48 dolara po barelu na američkom tržištu, te skok cijena zlata na najviše razine u zadnjih više od 16 godina uslijed slabljenja dolara, što je poticajno djelovalo na jačanje dionica rudarske industrije. Tako je vodeća svjetska rudarska kompanija BHP Billiton zabilježila rast cijena dionica od 2,2 posto, vrativši tako dio gubitaka ostvarenih dan ranije uslijed zabrinutosti oko održivosti trenutačnih cijena bakra.

Tokijska burza danas nije radila zbog državnog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙