FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionicaeuropskih kompanija u utorak su zabilježile blagi rast, prije svegazahvaljujući jačanju dionica osiguravatelja i spuštanju cijena nafte srekordnih visina.
LONDON/FRANKFURT, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica europskih kompanija u utorak su zabilježile blagi rast, prije svega zahvaljujući jačanju dionica osiguravatelja i spuštanju cijena nafte s rekordnih visina.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, na 4.577 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je jednako toliko na vrijednosti, dosegnuvši 3.865 bodova.

Poticaj jačanju dionica u sektoru osiguravatelja dale su sinoćnje vijesti iz SAD-a da njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer neće podići kaznenu prijavu protiv Marsh&McLennan Cos nakon što je ostavku dao predsjednik uprave i izvršni direktor te tvrtke Jeffrey Greenberg po pokrenutoj istrazi glede dogovaranja cijena. Dionice Swiss Re-a, ING skupine i Axa-e sve su redom ojačale između jedan i dva posto.

Trgovci ističu da tržišta zadnjih dana sve više pritišću neizvjesnosti glede ishoda američkih predsjedničkih izbora početkom studenoga i rastuće cijene nafte na svjetskom tržištu.

"Tržište prolazi kroz osjetljivo razdoblje, a puno pozornosti usredotočuje se na naftu", kazao je Robert Parkes, analitičar pri HSBC-u. "Očito su neki sektori izloženi, poput transportnog i kemijskog, no oni to dobro znaju pa su uspjeli to nadoknaditi povećanjem cijena".

S druge strane, bilo je i gubitnika, među kojima se isticao British Petroleum, čije su dionice oslabile za jedan posto, nakon što snažni podaci o zaradi u trećem tromjesečju nisu uspjeli nadjačati zabrinutosti vezane za povećanu planiranu potrošnju. Operativna dobit BP, druge najveće svjetske naftne kompanije, u tom je razdoblju dosegnula 4,34 milijardi dolara uslijed rastućih cijena nafte.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je blagih 0,12 posto, dosegnuvši 10.672 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙