FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i poslovna izvješća podigli europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Olakšanjeulagača nakon snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu i rastnjihova optimizma uslijed ohrabrujućih rezultata poslovanja nizatvrtki predvođenih France Telekomom, podigli su u četvrtakvrijednosti europskih burzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Olakšanje ulagača nakon snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu i rast njihova optimizma uslijed ohrabrujućih rezultata poslovanja niza tvrtki predvođenih France Telekomom, podigli su u četvrtak vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je blago ojačao, na 4.632 boda. Na nešto većem je dobitku, pak, bio frankfurtski DAX, od oko 0,7 posto, dosegnuvši 3.956 bodova.

"Visoke cijene nafte tjednima su visjele nad tržištima dionica", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima dionica Mathew Buckland, trgovac pri CMC grupi. "Zasad, prilično dobro izgledaju i danas objavljena poslovna izvješća".

Od značajnijih dobitnika izdvaja se Royal Dutch Shell, čije su dionice ojačale 3,6 posto, po objavi toga naftnog diva da će udružiti nizozemske i britanske holding kompanije, dok pokušava riješiti propuste koji su doveli do šokantnog snižavanja dokazanih rezervi nafte i plina početkom ove godine.

Dionice France Telecoma, nakon što je kompanija izvijestila o ostvarenoj operativnoj dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju u skladu s najvišim procjenama tržišta, ojačale su 0,89 posto. Objavom dobiti u istome razdoblju naspram gubitaka godinu dana ranije, Alcatel je također bio jedan od dobitnika telekom industrije, ostvarivši rast cijene dionica od dva posto.

Olakšanje ulagačima stiglo je nakon jučerašnjeg pada cijena nafte na američkom tržištu od gotovo pet posto, što je potaknuo jačanje dionica velikih potrošača goriva poput British Airwaysa, čije su dionice skočile za oko 3 posto. Cijena nafte spustila se, naime, s u ponedjeljak zabilježenih rekordno visokih 55,67 dolara po barelu.

"Pad cijena nafte privući će goleme količine špekulativnog novca sa tržišta nafte", kazao je Daniel Birch, strateg u brokerskoj kući Execution u Londonu.

Oštar rast indeksa Tokijske burze Nikkei od 1,5 posto rezultat je najvećim dijelom snažnog pada cijena nafte na američkom tržištu, potaknuvši veće kupovine japanskih dionica. Na zatvaranju je dosegao 10.853 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙