FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različito kretanje europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su bilježile raznoliko kretanje pod utjecajemnižih cijena nafte i podizanja rejtinga dionicama DaimlerChryslera, tezabrinutostima glede štete koje će izvoznicima izazvati skoka eura narekordno visoke razine prema dolaru.
LONDON/FRANKFURT, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su bilježile raznoliko kretanje pod utjecajem nižih cijena nafte i podizanja rejtinga dionicama DaimlerChryslera, te zabrinutostima glede štete koje će izvoznicima izazvati skoka eura na rekordno visoke razine prema dolaru.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio gotovo 0,3 posto, na 4.726 bodova. No, frankfurtski DAX bio je na manjem dobitku, od 0,13 posto, dosegnuvši 4.068 bodova.

Od gubitnika se isticao British Telecom, čije su dionice oslabile za 2,2 posto, nakon što je ta grupa potvrdila da će kupiti kalifornijsku telekom grupu Infonet Services za 965 milijuna dolara.

Na dobitku su pak bile dionice proizvođača automobila DaimlerChryslera, od 1,7 posto, budući mu je rejting podigla brokerska kuća Goldman Sachs. Ojačale su i dionice njemačkog reosiguravatelja Munich Re-a, i to nekih 1,3 posto, po objavi bolje zarade u trećem tromjesečju nego su analitičari procjenjivali, dok su ulagači zanemarili njegove snižene procjene dobiti za cijelu godinu.

Tržište je svoju pozornost usmjerilo s prošlotjednih američkih izbora i podatka o dvostruko većem od očekivanja broju novih radnih mjesta u listopadu otvorenih u najvećem svjetskom gospodarstvu na zasjedanje američke središnje banke Fed, koje se predviđa u srijedu. Ekonomisti uvelike očekuju novo povećanje ključnih kamatnih stopa za daljnjih četvrtinu postotnog boda.

"Uvjerljiv rezultat na američkim predsjedničkim izborima i bolji od očekivanog podatak o broju zaposlenih u SAD-u potaknuli su jačanje dionica na svjetskim tržištima", navodi se u izvješću J.P. Morgana. "U SAD-u, Fed će uskoro podići svoju ključnu kamatnu stopu iznad stope prinosa po dionicama, no čak ni ovdje to ne bi trebalo značajnije obuzdati priljeve u dioničarske fondove dok god monetarna politika ne bude smatrana prerestriktivnom".

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,7 posto, spustivši se na 10.983 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙