FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica oko najviših razina u 28 mjeseci

LONDON/FRANKFURT, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su se zadržale blizu dan ranije zabilježenih najvišihrazina u zadnjih 28 mjeseci, podržane dobrim rezultatima poslovanjabritanskog BskyB-a i njemačkog Allianza, no zbog slabih podataka ogospodarskom rastu eurozone i pada dolara dobitci na burzama bili suograničeni.
LONDON/FRANKFURT, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se zadržale blizu dan ranije zabilježenih najviših razina u zadnjih 28 mjeseci, podržane dobrim rezultatima poslovanja britanskog BskyB-a i njemačkog Allianza, no zbog slabih podataka o gospodarskom rastu eurozone i pada dolara dobitci na burzama bili su ograničeni.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,14 posto, na 4.783 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku oko 0,35 posto, dosegnuvši 4.145 bodova.

Optimizam ulagača poljuljan je najnovijim prvim podacima o bruto domaćem proizvodu (BDP) u eurozoni, koji je u trećem tromjesečju porastao po najnižoj stopi u više od godinu dana. Ekonomisti kažu kako najnovije brojke pokazuju da visoke cijene nafte i jačanje eura pogađaju gospodarski rast i izvoz.

"Ovo je prilično loša vijest za izglede za gospodarskim oporavkom i šalje poruku Europskoj središnjoj banci da zaboravi svaku pomisao na ikakvo skorašnje zaoštravanje monetarne politike", kazao je glavni ekonomist u Bear Stearnsu, David Brown.

Među dobitnicima se isticala britanska medijska tvrtka BskyB, čije su dionice ojačale osam posto, nakon što su s velikom pažnjom praćeni tromjesečni podaci o broju pretplatnika na njihov plaćeni televizijski program nadmašili očekivanja. To je izazvalo jačanje dionica i drugih pripadnika toga sektora.

Ojačale su i dionice njemačkog osiguravatelja Allianza, za približno 2,3 posto, po objavi neto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine u visini oko 1,82 milijardi eura, koja je nadmašila procjene većine analitičara.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je ovotjedno poslovanje na 11.019 bodova, na dobitku od gotovo 1,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙