FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte podigao europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su porasle pod utjecajem pada cijena nafte nasvjetskim tržištima na najniže razine u zadnjih sedam tjedana, nodobitci na europskim tržištima bili su ograničeni zbog ponovnogjačanja eura prema rekordnim razinama u odnosu na dolar u očekivanjuizvješća o američkom trgovinskom manjku.
LONDON/FRANKFURT, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su porasle pod utjecajem pada cijena nafte na svjetskim tržištima na najniže razine u zadnjih sedam tjedana, no dobitci na europskim tržištima bili su ograničeni zbog ponovnog jačanja eura prema rekordnim razinama u odnosu na dolar u očekivanju izvješća o američkom trgovinskom manjku.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, na 4.742 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,82 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.098 bodova.

Trgovanje na europskim burzama bilo je u nešto manjem obujmu i radi očekivanja odluke američke središnje banke Fed o kamatnim stopama. Ipak, najveća pozornost ulagača usmjerena je najnovijim podacima o trgovinskom manjku SAD-a u razmjeni sa svijetom.

"Bude li podatak o trgovinskom deficitu SAD-a lošiji od očekivanja, tržište će ponovno kazniti dolar", kazao je valutni strateg u Bank of America, Fatih Yilmaz.

Jačanju dionica pomogla je i vijest o padu cijena nafte na najniže razine u zadnjih sedam tjedana, pri čemu one sada na američkom tržištu iznose oko 47 dolara po barelu uslijed očekivanja novog rasta zaliha nafte u SAD-u.

Od dobitnika se ističe francuska naftna kompanija Total, čije su dionice ojačale po objavi iz te četvrte najveće europske naftne kompanije o rekordnoj dobiti u trećem tromjesečju od 2,38 milijardi eura, većoj od očekivanja. Naglo su ojačale i dionice britanske telekom tvrtke Cable & Wireless nakon što je predstavila planove o smanjenju broja zaposlenih i povratu gotovine dioničarima.

Od dobrih gospodarskih vijesti iz eurozone izdvaja se podatak o skoku francuske industrijske proizvodnje za 3,2 posto, što je njezin najveći rast u proteklih sedam godina.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,3 posto, na 10.994 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙