FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEW indeks i Infineon pritisnuli europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se našle pod pritiskom snažnog pada povjerenjanjemačkih ulagača te razočaravajućih rezultata poslovanja predvodnikaeuropske industrije čipova Infineona, no najveći dio zabilježenihgubitaka kasnije je nadoknađen.
LONDON/FRANKFURT, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom snažnog pada povjerenja njemačkih ulagača te razočaravajućih rezultata poslovanja predvodnika europske industrije čipova Infineona, no najveći dio zabilježenih gubitaka kasnije je nadoknađen.

Do podneva je londonski Ftse nadoknadio gubitke, neznatno ojačavši na 4.721 bod. Frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen, na 4.069 bodova.

Optimizam ulagača poljuljan je bio najnovijim pokazateljem njemačkog ekonomskog instituta ZEW, koji govori o padu povjerenja ulagača i analitičara u najvećem europskom gospodarstvu u studenome na najniže razine u gotovo dvije godine. Po riječima ekonomista banke ABN Amro Jamesa Carricka, to izvješće je pokazalo da su financijski analitičari manje optimistični glede njemačkih gospodarskih izgleda zbog visokih cijena nafte i skoka eura na rekordno visoke razine prema dolaru.

Od loših vijesti iz kompanija ističe se i ona njemačkog diva u proizvodnji čipova Infineona, čija operativna dobit u trećem tromjesečju nije ispunila očekivanja analitičara zbog daljnjih troškova vezanih uz slučajeve kršenja pravila slobodne tržišne utakmice. To mu je srušilo cijene dionica za dva posto.

"Očekujemo negativne revizije zarada, nakon opreznijih prognoza koje je za iduću godinu dala tvrtka", kazao je Axel Funhoff, analitičar Bear Stearnsa.

Cijene dionica slabile su i u energetskom sektoru, predvođene trećim najvećim europskim proizvođačem električne energije, njemačkim RWE-om. Njegove su dionice oslabile za tri posto, zbog očekivanja rasta dobiti u skladu s najnižim procjenama grupe. Povukao je i ostale pripadnike toga sektora, pa su dionice njegova rivala E.ON-a oslabile 1,4 posto.

Nasuprot tomu, jedini značajniji dobitnik bila je dionica najveće europske tvrtke za računalno savjetovanje Cap Gemini, dobivši na vrijednosti oko 7,6 posto, po objavi boljih tromjesečnih prihoda nego se očekivalo zbog velikih ugovora o outsourcingu.

Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei spustio se 0,17 posto, na 10.964 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙