FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniže cijene europskih dionica u zadnjih sedam tjedana

LONDON, FRANKFURT, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oštar padcijena dionica automobilskih i tehnoloških kompanija rezultirao je uponedjeljak padom europskih burzovnih indeksa na najniže razine uzadnjih sedam tjedana.
LONDON, FRANKFURT, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena dionica automobilskih i tehnoloških kompanija rezultirao je u ponedjeljak padom europskih burzovnih indeksa na najniže razine u zadnjih sedam tjedana.

Londonski Ftse indeks spustio se za 1,3 posto, na 4.553 boda. Još veći gubitak pretrpio je frankfurtski DAX, nešto više od dva posto, potonuvši na 3.854 boda.

Među najvećim gubitnicama našle su se dionice automobilske industrije, predvođene padom cijena dionica DaimlerChryslera od 3,3 posto, te one kemijske industrije, pri čemu je najveće gubitke zabilježio BASF, od gotovo tri posto. Ti su energetski senzitivni sektori, naime, pogođeni najnovijim rastom cijena nafte na svjetskom tržištu.

Na većem udaru našle su se i dionice tehnoloških kompanija, pri čemu je najviše pogođen Ericsson, na gubitku od 3,8 posto, nakon što mu je Morgan Stanley, po najavi tog predvodnike industrije telekom opreme da će rast tržišta iduće godine usporiti, snizio investicijski rejting te ulagačima preporučio dionice francuskog rivala Alcatela. Ipak, njegove su dionice oslabile nekih 1,7 posto.

Vijesti o neočekivanom rastu poslovnog optimizma u Njemačkoj u listopadu, što je pokazao indeks njemačkog ekonomskog instituta Ifo, ponudio je nešto olakšanja, ali nedovoljno da se ukupan trend na tržištu promijeni.

"Najveći udarac na zaradu bit će zabilježen u automobilskoj i farmaceutskoj industriji budući ti sektori ostvaruju veće zarade na američkom tržištu od one u eurozoni koja prosječno doseže 20-25 posto", kazao je analitičar pri Standard&Poor's-u, Clive McDonnell.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se značajnijih 1,8 posto, na 10.659 bodova, svoju najnižu razinu pri zatvaranju od 17. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙