FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shell i Metro srušili vrijednosti europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su se spustile s najviših razina u zadnjih deset dana,uslijed slabljenja dionica naftnih kompanija predvođenih Shell-om telošije od očekivanja dobiti njemačkog lanca supermarketa Metroa.
LONDON/FRANKFURT, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se spustile s najviših razina u zadnjih deset dana, uslijed slabljenja dionica naftnih kompanija predvođenih Shell-om te lošije od očekivanja dobiti njemačkog lanca supermarketa Metroa.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,12 posto, na 4.637 bodova. Frankfurtski DAX gotovo da se i nije mijenjao, na 3.962 boda.

Od najnovijih rezultata poslovanja izdvajaju se ona najvećeg njemačkog lanca supermarketa Metroa, koji je objavio dobit slabiju od očekivanja analitičara u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je srušilo njegove dionice za 1,8 posto.

Od gubitnika se izdvajaju i dionice naftnih kompanija, uslijed pada cijena nafte ispod 51 dolara po barelu, što je nekih osam posto manje u odnosu na u ponedjeljak dosegnutih rekordnih 55,67 dolara, nakon vijesti da je Kina podigla kamatne stope, izazvavši zabrinutosti da će usporavanje rasta gospodarstva rezultirati smirivanjem snažno rastuće kineske potražnje za robama. Dionice Shella, BP-a i Totala oslabile su po jedan posto, dok su na dobitku bile dionice velikih potrošača goriva poput British Airwaysa, ojačavši gotovo dva posto.

Na gubitku su bile i dionice Deutsche Banke, od nekih 0,7 posto, budući su podaci o solidnoj dobiti bili zasjenjeni razočaravajućom izvedbom njezinog osnovnog investicijsko-bankarskog poslovanja.

Zabrinutosti da će visoke cijene nafte usporiti rast globalnog gospodarstva, tako što će pogoditi osobnu potrošnju i oslabiti dobiti kompanija, ograničavale su značajniji rast cijena dionica ove godine.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je za 0,75 posto uslijed zabrinutosti glede izgleda za kinesko gospodarstvo po zaoštravanju monetarne politike, te je završio tjedan na 10.771 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙