FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 23. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 23. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KABUL

Troje UN-ovih djelatnika koji su oteti u Kabulu 28. listopada, oslobođeno je u utorak rano ujutro, rekli su vladini dužnosnici.

"Pušteni su jutros", rekao je dužnosnik vlade koji je želio ostati anoniman dodajući da ne zna druge pojedinosti. Drugi je vladin dužnosnik rekao da su djelatnici sada s predstavnicima vlasti.

Annetta Flanigan iz Sjeverne Irske, filipinski diplomat Angelito Nayan i Shqipe Hebibi kosovska Albanka oteti su 28. listopada u Kabulu gdje su pomagali u provedbi predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Hamid Karzai.

ISLAMABAD

Troje zarobljenih UN-ovih djelatnika oslobođeno je u utorak u zamjenu za 24 zatvorenika talibana koje su pustile afganistanske vlasti, rekao je navodni vođa otmičara, kako je prenijela afganistanska novinska agencija sa sjedištem u Pakistanu.

"Albanku s Kosova oslobodili smo na poziv muslimana s Kosova, a drugo dvoje talaca u zamjenu za 24 zatvorenika", potvrdio je Mohammad Akbar Agha, vođa navodnih otmičara, skupine pod nazivom Jaish-e-Muslamin, prenijela je agencija Afghan Islamic Press (AIP).

UN-ovi djelatnici sudjelovali su u organizaciji predsjedničkih izbora, a oteti su u Kabulu 28. listopada. Pušteni su u utorak ujutro prije zore, no afganistanske vlasti nisu izvijestile o okolnostima njihova oslobađanja.

KIJEV

Gotovo 3.000 prosvjednika nalazi se i dalje na Trgu neovisnosti u Kijevu gdje su pristaše oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka postavili više od 200 šatora, javlja u utorak France presse.

Noć je protekla mirno iako je Juščenko, koji optužuje pobjednika izbora, proruskog premijera Viktora Janukoviča, za izbornu prijevaru, upozorio sinoć da će policija silom ukloniti šatore i tribine postavljene na trgu.

Gotovo 100.000 njegovih pristaša prosvjedovalo je u ponedjeljak na tom središnjem gradskom trgu, a na današnjim prosvjedima očekuje ih se još i više. Ukrajinski parlament trebao bi se tijekom dana okupiti na izvanrednoj sjednici i razmotriti rezultat izbora. Gradske vlasti Kijeva pozvale su parlament da rezultat ne priznaju.

SHARM EL-SHEIK

Predstavnici kvarteta za Bliski istok okupili su se u utorak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheik, gdje bi potom trebali sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Iraku.

Američki državni tajnik Colin Powell, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i nizozemski kolega Bernard Botle, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, kojma su se pridružili glavni tajnik UN-a Kofi Annan i nova europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, održali su "neformalni sastanak" u hotelu u Sharm el-Sheiku, potvrdio je jedan američki diplomat.

Sastanak je, kazao je, bio prigoda za razmatranje načina na koji bi se mogao podržati izbor novog palestinskog predsjednika i obnoviti mirovni proces.

HAVANA

Kina i Kuba sklopile su u ponedjeljak niz sporazuma o jačanju gospodarskih i političkih veza, javlja u utorak dpa.

Kineski predsjednik Hu Jintao zaključio je posjetom Havani turneju po Latinskoj Americi. U sklopu svog prvog posjeta Kubi, on je s kubanskim kolegom Fidelom Castrom potpisao nekoliko sporazuma o jačanju gospodarskih i političkih veza između dviju zemalja.

Jedan od sporazuma omogućit će Kubi da udvostruči proizvodnju nikla i kobalta, dok se ostali odnose na jačanje suradnje na području biotehnologije, obrazovanja i zdravstva.

Hu Jintao je u sklopu turneje pojetio i Brazil, Argentinu te Čile, gdje je nazočio summitu Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙