FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 19. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 19. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NAIROBI

Sudanska vlada i glavna pobunjenička skupina s juga potpisale su u petak u Nairobiju izjavu u kojoj se obvezuju da će zaključiti konačni mirovni sporazum najkasnije 31. prosinca 2004. godine.

Predstavnik sudanske vlade Yahya Hussein Babikar i šef izaslanstva Narodne vojske za oslobođenje Sudana u mirovnim pregovorima zapovjednik Nhial Deng Nhial potpisali su tu izjavu pred Vijećem sigurnosti UN-a, trenutno okupljenom u Nairobiju kako bi raspravljali o Sudanu.

"Strane su odlučne da u najkraćim rokovima održe pregovore kako bi mirovni sporazum mogao biti zaključen i potpisan najkasnije 31. prosinca 2004.", piše u izjavi potpisanoj u petak.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak u Nairobiju rezoluciju o Sudanu kojom se obećava pomoć međunarodne zajednice kad bude potpisan mirovni sporazum na jugu i poziva na "hitan" prekid nasilja u Darfuru, na zapadu Sudana.

TAIPEI

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian u petak je izjavio da je njegova vlada upozorila Japan na nedavni upad kineske podmornice u japanske teritorijalne vode.

"Bila nam je čast što je Tajvan mogao proslijediti Japanu i Sjedinjenim Državama informacije koje su se posle pokazale istinitim", izjavio je tajvanski predsjednik.

Japanske su vojne snage prošlog tjedna uočile stranu podmornicu u svojim teritorijalnim vodama. Službeni Tokio optužio je Kinu da se radi o jednoj od njenih nuklearnih podmornica te je zatražena isprika od Pekinga. Japanski službeni izvori poslije su priopćili da je Kina priznala da se radi o njenoj podmornici te da se ispričala. Kineske vlasti nisu službeno potvrdile ovi informaciju.

SYDNEY

Posljednja australska humanitarna organizacija još uvijek prisutna u Iraku - World Vision, objavila je u petak da se povlači nakon ubojstva njezina dužnosnika te Margaret Hassan, direktorice organizacije CARE u Iraku.

U Mohammeda Hushiara, iračkog šefa operacija World Vision, pucali su nepoznati napadači 29. rujna u Mossoulu dok su Margaret Hassan, čija smrt još nije službeno potvrđena, najvjerojatnije pogubili njezini otmičari.

Organizacija je povukla 19 svojih međunarodnih zaposlenika prošlog mjeseca a zapošljavala je još 60 Iračana.

MANILA

Tri osobe su poginule, a više od tisuću je ostalo bez krova nad glavom u snažnom naletu tajfuna Muifa na istočne dijelove Filipina, priopćio je u petak Ured za civilnu zaštitu.

Deseci kuća uništeni su, a brojni su dijelovi zemlje poplavljeni, te su stanovnici na pogođenim područjima bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Tajfun Muifa puhao je brzinom do 150 km na sat. Neki dijelovi zemlje ostali su bez električne energije, a također su zatvorene neke prometnice i mostovi, priopćio je Ured za civilnu zaštitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙