FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 14. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9,30 sati.
ZAGREB, 14. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Predsjednik Haaškog suda Theodor Meron izvjestit će u ponedjeljak Opću skupštinu Ujedinjenih naroda o radu Haškoga suda i o suradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Sudom. Mada će većina izvješća, kako se očekuje, biti posvećena izlaznoj strategiji Haškoga suda koji treba završiti rad 2010., Meron će govoriti i o suradnji Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa Sudom. Hrvatska može očekivati da će zbog neriješenog slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine u izvješću Meron navesti kako ne ispunjava do kraja svoje obveze prema Haškom sudu (ICTY). Meron je tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj upozorio da je rješavanje slučaja Gotovina od odlučujuće važnosti za njegovo predstojeće izvješće Općoj skupštini, a potom 23. studenoga i Vijeću sigurnosti UN-a, i najavio da bez pomaka na tom polju neće moći izvijestiti UN da Hrvatska ispunjava sve svoje obveze prema Haškom sudu. Meron je tada rekao da je zadovoljan napretkom u osposobljavanju hrvatskog pravosuđa za preuzimanje dijela predmeta ICTY-aja predviđenog strategijom završetka njegova rada.

Za Hrvatsku je od posebne važnosti izvješće o radu Haškoga suda koje će glavna tužiteljica Carla del Ponte kao i Meron podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a 23. studenoga.

FALLUJA

Snažne borbe vode se u nedjelju ujutro između američke vojske i pobunjenika u jugozapadnom dijelu grada Falluje, priopćili su američki časnici. "Što više idemo prema jugu, borbe postaju snažnije i organiziranije", rekao je Christopher Pimms. "Napredujemo prema jugu. Nismo uništili grad jer su bombardiranja vrlo precizna", rekao je zapovjednik Tod Desgrosseilliers. Tri američka marinca poginula su u subotu u eksploziji u zgradi u koju su pokušali ući u središtu Falluje, a 13 ih je ranjeno. Time je od ponedjeljka kada je počela ofenziva na Falluju poginulo 25 američkih vojnika. Irački državni tajnik za nacionalnu sigurnost Kasem Daud rekao je u subotu da je operacija protiv pobunjenika u Falluji završena, ali je gotovo istodobno američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao da operacija nije gotova iako je gotovo čitav grad preuzet od pobunjenika.

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom izjavio je u nedjelju da se protivi sudjelovanju Palestinaca iz istočnog Jeruzalema na predstojećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati u roku od 60 dana nakon smrti palestinskog čelnika Jasera Arafata. "Sudjelovanje arapskih stanovnika Jeruzalema na izborima bilo bi problematično jer je Jeruzalem glavni grad države Izrael i to bi moglo utjecati na konačni status grada koji se još mora dogovoriti", rekao je Shalom u izjavi za radio. Shalom bi trebao posjetiti SAD u ponedjeljak gdje će se, kako je najavio, sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙