FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

SARAJEVO

Voditelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije John McNair i njegov suradnik Johnatan Schmidt dobili su posebnu policijsku zaštitu nakon što su im upućene ozbiljne prijetnje, prenose u četvrtak gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi.

Ova informacija dospjela je u javnost nakon što je tužitelj McNair u srijedu od Suda BiH zatražio odgodu suđenja bivšem zamjeniku direktora Interpola BiH Asimu Fazliću osumnjičenom da je kriminalcima dostavljao povjerljive informacije o policijskim istragama.

Kanadski tužitelj, čiji odjel vodi sve osjetljive slučajeve uključujući i one s političkom težinom poput procesa Anti Jelaviću, pojasnio je kako "postoji bojazan za sigurnost nekih tužitelja" uključujući i Schmidta koji je otputovao u posjet obitelji u Sjedinjenim Državama.

"Dnevni avaz" tvrdi kako je osiguranje zapravo pojačano svim inozemnim sucima i tužiteljima angažiranim pri Sudu i Tužiteljstvu BiH kao i da prijetnje najvjerojatnije stižu iz inozemstva od osoba povezanih s pojedincima u BiH.

NAIROBI

Izvanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti posvećeno Sudanu počelo je u četvrtak ujutro u Nairobiju u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Ovo izvanredno zasjedanje trajat će dva dana, a počet će izvješćem glavnog tajnika o Sudanu.

Sudanski potpredsjednik Ali Osman Taha i vođa pobunjenika John Garang trebali bi se obratiti Vijeću. Očekuje se da Vijeće sigurnosti ponudi Sudanu međunarodnu pomoć pod uvjetom da sukobljene strane što prije potpišu mirovni sporazum.

NAIROBI

Rusija bi službeno u četvrtak u Nairobiju trebala UN-u predati instrumente ratifikacije protokola iz Kyota, čime bi otvorila put da taj protokol stupi na snagu sredinom veljače, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene izvore unutar organizacije.

"Rusija će predati instrumente ratifikacije glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu", kazao je neimenovani dužnosnik UN-a.

Svečanost će se održati u četvrtak poslije podne u Nairobiju, sjedištu UN-ovog programa za zaštitu okoliša, a na margini izvanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog isključivo Sudanu. Stupanje na snagu protokola iz Kyota ovisilo je o Rusiji otkako su ga odbacile SAD 2001. godine. Protokol će stupiti na snagu 90 dana nakon ruske predaje instrumenata ratifikacije, što znači sredinom veljače. Protokol iz Kyota predviđa smanjenje ispuštanja plinova koji stvaraju učinak staklenika, među kojima najviše CO2.

JERUZALEM

Izraelski vojnici ubili su tri pripadnika egipatskih snaga sigurnosti u pograničnom području, javljaju u četvrtak izraelski mediji.

Tri pripadnika egipatskih snaga sigurnosti, za koje neki mediji javljaju da su policajci a neki da su vojnici, ubijeni su greškom. Naime članovi posade izraelskog tenka mislili da se radi o palestinskim gerilcima koji pokušavaju prijeći granicu pa su na njih otvorili vatru.

Kako javlja izraelski radio, izgred istražuju vojni i civilni dužnosnici na "visokoj razini".

FALLUJA

Američke su snage bombardirale u četvrtak ujutro topništvom pobunjeničke položaje u južnom dijelu Falluje koja je zauzeta 8. studenoga, javlja agencija France Presse.

Istovremeno, irački dobrovoljci i američki vojnici evakuiraju tijela iz sjevernog dijela grada.

Pukovnik Leonard DiFrancisci, šef za civilne poslove marinaca, izjavio je u srijedu kako u gradu još uvijek postoje džepovi otpora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙