FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 5. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 5. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

SARAJEVO

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić najavio je kako će podnijeti ostavku na ovu dužnost nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio zakon o porezu na dodanu vrijednost koji odudara od rješenja što ih je predložila i zagovarala vlada.

Kako u petak prenose gotovo svi bosanskohercegovački mediji, Terzićeva pismena ostavka tijekom dana bit će dostavljena Predsjedništvu BiH a članovi tog tijela odlučit će hoće li je prihvatiti ili ne.

"Način na koji mi (Vijeće ministara) funkcioniramo je neodrživ", kazao je Terzić istaknuvši kako je nedopustiva praksa da zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Parlamentu glasuju protiv zakona koje usuglase ministri iz tih istih stranaka.

Terzić je odmah po pisanju ostavke otputovao u Abu Dabi a predsjednicima svoje Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Srpske demokratske stranke (SDS) i Stranke za BiH (SBiH) ostavio je rješavanje problema u odnosima između vlade i parlamenta.

PARIZ

Predsjednik palestinske države Jaser Arafat nije u stanju moždane smrti već u prijelaznoj komi "između života i smrti", kazala je u petak na radiju RTL Leila Chahid, predstavnica Palestinskih vlasti u Francuskoj.

"Kategorički demantiram", kazala je Chahid, informacije objavljene iz francuskog medicinskog izvora prema kojemu je 75-godišnji Arafat od četvrtka u stanju moždane smrti te se nalazi u komi četvrtog stupnja.

Ona je međutim priznala da se palestinski vođa, na liječenju u vojnoj bolnici Percy u Clamartu, zapadno od Pariza, nalazi "između života i smrti".

U komi je i "može se probuditi ili ne", kazala je ona, ističući da je komatozno stanje "ono u kojem možete ostati dugo i iz kojeg se možete izvući".

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se ratificira protokol iz Kyota, međunarodni sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja, objavio je Kremlj.

Vladimir Putin trebao bi uskoro izvjestiti o ruskoj ratifikaciji UN, začetnika sporazuma. Ruska ratifikacija Kyota stupa na snagu tri mjeseca kasnije, s obzirom na rok upisa od 90 dana. Zakon o ratifikaciji odobrila su u listopadu oba doma ruskog parlamenta.

Ruska ratifikacija omogućit će protokolu iz Kyota, međunarodnom sporazumu o smanjenju ispuštanja plinova s efektom staklenika zaključenom 1997., da stupi na snagu. Njegova sudbina ovisila je od Rusije, nakon što je sporazum u ožujku 2001. odbacio SAD.

FALLUJA

Američki zrakoplovi u pet su navrata tijekom noći sa četvrtka na petak napali ciljeve pobunjenika u Falluji, priopćila je američka vojska.

Zrakoplovi su u posljednjem napadu uništili skladište streljiva a ranije su pogođene uporišne točke, zapreke i jedno zapovjedno mjesto. Pobunjenici su uzvratili pojačanim minobacačkim i raketnim napadima na položaje američkih i iračkih snaga smještenih oko Falluje, grada oko 50 kilometara zapadno od Bagdada.

Još nema nikakvih podataka o žrtvama ovih napada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙