FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stišani strahovi od nestašice smanjili cijene nafte

LONDON, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte nasvjetskim tržištima nastavljen je u ponedjeljak nakon što su stišanebojazni od nestašica pred zimu na sjevernoj polutki, a to je potaknuloulagačke fondove da prebace novac s naftnog na druga tržišta.
LONDON, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte na svjetskim tržištima nastavljen je u ponedjeljak nakon što su stišane bojazni od nestašica pred zimu na sjevernoj polutki, a to je potaknulo ulagačke fondove da prebace novac s naftnog na druga tržišta.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 71 cent, na 48,90 dolara, pa je danas više od 6,70 dolara jeftiniji od rekordnih 55,67 dolara, zabilježenih 25. listopada. Na londonskom je tržištu barel nafte pojeftinio 74 centa na 45,68 dolara po barelu.

Porast zaliha sirove nafte i zemnog plina u Sjedinjenim Državama i naznake da visoki energetski troškovi štete gospodarskom rastu postupno su nagrizli poskupljenje koje je ove godine podiglo cijene za više od 50 posto.

S obzirom na pojačano povjerenje trgovaca u vezi sa zalihama uoči zime, spekulativni ulagački fondovi srezali su svoje sudjelovanje u dugoročnim terminskim ugovorima na američkom tržištu na najnižu ovogodišnju razinu, izvijestila je američka Komisija za terminsku trgovinu robama.

"Fondovi su izvukli prilične profite iz naftnog tržišta i sada izvlače novac. Možda je priča s naftom završila za njih", kazao je David Thurtell, strateg pri Commonwealth Bank of Australia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙