FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova i obrane EU-a okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razgovarali o jačanju vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a sudjelovat će i hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja Bugarske, Rumunjske i Turske. Poslije podne će se ministar obrane Berislav Rončević, zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja te Norveške i Islanda, zemalja članica NATO-a, koje su izvan EU-a, sastati s Trojkom EU-a. Navečer je predviđen sastanak Foruma EU-zapadni Balkan na razini ministara vanjskih poslova, nakon čega će predstavnici zemalja Hrvatske, BiH, SiCG, Makedonije i Albanije te EU-a potpisati Okvirni sporazum o načelima sudjelovanja u programima Zajednice. Ministar Žužul će sudjelovati na dijelu sastanka na kojem će se razgovarati o preuzimanju obveza u civilnim komponentama europskih sigurnosnih operacija. Od kandidatskih zemalja očekuje se načelna podrška zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a.

JERUZALEM

Američki državni tajnik Colin Powell ocijenio je u ponedjeljak važnim da Palestinci iz istočnog Jeruzalema, mogu sudjelovati na palestinskim predsjedničkim izborima. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom izjavio je da Izrael "pokušava pronaći rješenje" koje bi Palestincima iz istočnog Jeruzalema omogućilo sudjelovanje na predsjedničkim izborima, a da se istodobno očuva izraelski suverenitet nad istočnim dijelom grada koji je Izrael pripojio 1967. godine. Shalom je objasnio da će se ponajprije omogućiti "sloboda kretanja" za Palestince kako bi imali "pristup kandidatima". Istaknuo je, međutim, da neće učiniti ništa što bi moglo ugroziti sigurnost Izraelaca, dodavši da će Izrael sve raditi u koordinaciji s Palestincima i Amerikancima. Nakon konferencije za novinare, Colin Powell je otputovao u Jerihon na sastanak s vođom PLO-a Mahmudom Abasom i palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem.

BRUXELLES

Europska unija poslat će na palestinske predsjedničke izbore promatračku misiju koju će voditi bivši francuski premijer Michel Rocard, objavila je u ponedjeljak europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner. "Objavit ću danas Vijeću" ministara EU slanje te "promatračke" misije na palestinske predsjedničke izbore, rekla je povjerenica po dolasku na sastanak šefova diplomacije 25 zemalja članica EU-a. Palestinski predsjednički izbori održat će se 9. siječnja.

SEUL

Južna Koreja poslala je u ponedjeljak izaslanstvo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kako bi spriječila da spor oko njezinih tajnih nuklearnih eksperimenata ne završi na Vijeću sigurnosti UN-a. Visoko izaslanstvo od 12 članova, predvođeno zamjenikom ministra vanjskih poslova Choi Young-Jinom, otputovalo je u Beč gdje bi od četvrtka trebalo sudjelovati na sastanku Odbora guvernera IAEA-e kako bi razmotrilo eventualno prosljeđivanje pitanja Vijeću sigurnosti UN-a, koje jedino može nametnuti sankcije u slučaju kršenja propisa IAEA-e. Uoči polaska, Choi je naglasio da su južnokorejski eksperimenti bili isključivo znanstvene prirode i ni na koji način povezani s vojnim programom.

BEOGRAD

Beogradski tisak u ponedjeljak, a u posljednja dva dana i svi elektronski mediji, objavili su vijest o privođenju troje srbijanskih studenata koji su se ispod spomenika banu Jelačiću u subotu navečer u Zagrebu fotografirali sa slikom četničkog vojvode i ratnog zločinca Draže Mihajlovića, te o osudi dvoje od njih na zatvorske kazne. Dio medija prenosi izjavu ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića beogradskoj BK televiziji da su "hrvatske vlasti reagirale nedemokratski" te da "nisu smjeli osuditi studente na zatvorske kazne, zbog male političke provokacije". Beogradski tisak i elektronski mediji prenose i informaciju da je u Zagrebu zapaljen kombi plivačkog kluba "Partizan" ,kao i da je o tom incidentu istraga u tijeku. Dio beogradskih elektronskih medija i dio tiska tijekom vikenda dao je publicitet inicijativi, ubrzanoj nakon posjete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, za "vraćanje hrvatskih kulturnih dobara sklonjenih tijekom rata u Srbiju na čuvanje", a "Večernje novosti" najavljuju vraćanje 34 drvene skulpture, vlasništvo Likovne akademije u Ernestinovu.

SHARM EL SHEIK

Predstavnik Iraka u UN-u, Samir Sumaydai, rekao je u ponedjeljak kako još nije vrijeme za povlačenje stranih vojnika iz Iraka. "U skladu s rezolucijom 1546 VS UN-a, imamo pravo tražiti to povlačenje", rekao je Sumaydai za France presse uoči otvaranja konferencije o Iraku posvećenoj tom pitanju. "Odluka o tom pitanju bit će donesena u skladu s razinom nasilja u Iraku i dovršetku osnivanja iračkih snaga sigurnosti. Kada dođemo to te razine, reći ćemo im (stranim postrojbama) da odu", rekao je. Međunarodna konferencija o Iraku, koja se održava u ponedjeljak i utorak u Egiptu, trebala bi potvrditi, prema nacrtu završne deklaracije, da mandat Multinacionalnih snaga, predvođenih Sjedinjenim Državama, "nije otvoren na neodređeno vrijeme" i da će trajati u skladu s rezolucijom 1546 koja predviđa razmatranje mandata Multinacionalnih snaga na zahtjev iračke vlade ili 12 mjeseci nakon njezina usvajanja, odnosno u lipnju 2005. godine.

LONDON

Iranska odluka o prekidu aktivnosti povezanih s obogaćenjem urana "pozitivan je korak u dobrom smjeru", izjavio je u ponedjeljak šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradei. "Vjerujemo da je svo nuklearno gorivo što su ga prijavili Iranci sada pod našom kontrolom te da nije upotrijebljeno za proizvodnju nuklearnog oružja", rekao je El Baradei za radio BBC. "No, pred nama je još puno posla. Moramo se uvjeriti da više nema nuklearnih aktivnosti koje nam ta zemlja nije prijavila", dodao je. Iranska državna televizija u ponedjeljak je izvijestila da je Iran suspendirao proces obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙