FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špekulativna rasprodaja dolara

ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Tečaj eura probio je na deviznimtržištima prošloga tjedna novu rekordnu razinu prema dolaru od 1,3074dolara, kako je američka valuta pritisnuta problemima sa strukturalnimmanjkovima u SAD-u i rastućim cijenama nafte.
ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Tečaj eura probio je na deviznim tržištima prošloga tjedna novu rekordnu razinu prema dolaru od 1,3074 dolara, kako je američka valuta pritisnuta problemima sa strukturalnim manjkovima u SAD-u i rastućim cijenama nafte.

Kraj tjedna euro je dočekao na 1,3025 dolara, 0,4 posto više nego u tjednu ranije. Zelena valuta skrahirala je i prema svim ostalim najvažnijim svjetskim valutama, pri čemu se prema japanskom jenu spustila za 2,3 posto, na najnižu razinu u zadnje četiri i pol godine - 103 jena. Prema britanskoj funti oslabila je skromnijih 0,03 posto te stoji 1,8574 dolara. Dolar je potonuo i 0,8 posto u odnosu na švicarski franak, te stoji 1,1614 franaka. Trgovci ističu da je pad tečaja dolara dobio zamah u spekulativnoj rasprodaji, jer se vjeruje da neće biti deviznih intervencija na tržištima. "Prevladava raspoloženje 'prodaj dolar'", kratko je kazao Mitsuo Imaizumi, iz Daiwa Securities SMBC.

SAD protiv intervencija

Najnoviji skok eura uslijedio je u trenutku posjeta američkog ministra financija Johna Snowa Europi. On je insistirao da Bushova administracija i nadalje podržava politiku snažnog dolara. Također je ponovio da je američka administracija uvjerena kako bi se trebalo ostaviti međunarodnim tržištima da određuju vrijednost dolara. "Vjerujemo u otvoreno, konkurentno tržište valuta", kazao je. "Mislimo da svijet najbolje funkcionira uz slobodnu trgovinu i tijek kapitala. Nitko još nikada nije svoj put u prosperitet riješio devalvacijom". Ipak, mnogi analitičari vjeruju da je Bushova administracija odlučila dati glas podrške snažnom dolaru kako bi izbjegla potrese na deviznim tržištima u svijetu, no neće intervenirati radi zaustavljanja pada njegova tečaja, budući slabiji dolar pomaže snižavanju američkog trgovinskog manjka.

U to su ih dodatno uvjerile i izjave predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana u petak kako velike devizne intervencije ne potiču značajna povećanja valutnih tečajeva, istaknuvši kao primjer intervencije Bank od Japan. Time je srušio nade Europljana za koordiniranom intervencijom kako bi se suzbio rast tečaja eura. "Greenspan nije pokazao da je zabrinut oko klizanja dolara. Sve dok se korekcija odvija bez velikih poremećaja, čini se da to za njega ne predstavlja problem", ustvrdio je Mitul Kotecha, valutni strateg Caylona.

Za zemlje koje koriste euro tako snažna valuta potiče strahove da će to naštetiti njihovom umjerenom, izvozno orijentiranom oporavku, budući će izvozni proizvodi postati skuplji. Ipak, dosta tih negativnih učinaka nadoknađuje visoka cijena nafte, budući je cijena nafte izražena u dolarima, pa snažan euro čini uvoz nafte relativno jeftinijim.

Kako nema ničega na putu klizanja tečaja američke valute, tržišta se fokusiraju na uporne neravnoteže u američkom gospodarstvu. "Klizanje tečaja dolara se nastavlja, jer strukturalni faktori pritišću, pri čemu su zabrinutosti oko financiranja manjka u bilanci plaćanja pokretačka snaga", rekao je Steven Saywell, valutni strateg pri Citibanku.

U međuvremenu, cijena zlata dosegnula je na svjetskim tržištima 16-godišnju najvišu razinu od 445,9 dolara za uncu. Kao glavni razlog velikog ulaganja u zlato navodi se krah tečaja dolara prema euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙