FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

SAMARRA

Najmanje su 23 osobe poginule, a nekoliko je desetaka ranjeno u subotu ujutro u tri eksplozije automobila-bombi i napadima na tri policijske postaja u iračkom gradu Samarri 125 km sjeverno od Bagdada, priopćili su policijski i bolnički dužnosnici. Prema izjavama bolničkih dužnosnika, najmanje je 20 osoba poginulo u dvije eksplozije automobila-bombi ispred gradske vijećnice i obližnje policijske postaje u središtu grada. Policija je izvijestila da su izvedena i tri istodobna napada na tri policijske postaje u kojima su poginula četiri policajca, a 17 ih je ranjeno i 10 zarobljeno. Pola sata poslije eksplodirao je i treći automobil kojemu je cilj bio američki konvoj koji se pokušao probiti do mjesta prvih dviju eksplozija, priopćila je policija.

PARIZ

Stanje palestinskog predsjednika Jasera Arafata i dalje je kritično i nema većih promjena u njegovu zdravlju, kazao je u subotu njegov suradnik, kako javlja Reuters. "Doktori kažu da njegovo stanje nije nepovratno. Nema promjena, i dalje je kritično. Doktori još ne znaju od čega boluje", rekao je Nabil Abu Rdainah, Arafatov pomoćnik. U subotu ujutro pojavile su se proturječne vijesti o Arafatovu zdravstvenom stanju, dok su njegovi najbliži suradnici zaokupljeni mišlju kako spriječiti sve veći metež. Mnogi Palestinci strahuju da će doći do vakuuma u vlasti i do borbe za vlast ako Arafat umre. Izraelski dnevnik list Yediot Aharonot, kako prenosi AFP, objavio je u subotu na svojoj internetskoj stranici da je palestinski čelnik Jaser Arafat otvorio oči u noći s petka na subotu, u bolnici nedaleko od Pariza, gdje je primljen prije osam dana. Web-stranica Yediota dodaje da liječnici misle da će za tri dana utvrditi od čega Arafat boluje i da će ga moći izliječiti.

KABUL

Otmičari troje službenika Ujedinjenih naroda koji su oteti 28. listopada u Kabulu produljili su ultimatum do subote navečer, ne navodeći točan sat njegova isteka, ali su govorili o mogućnosti novih pregovorima, rekavši kako ne žele ubiti taoce, javlja agencija France-Presse. "Nije nam cilj ubijati. Naš je cilj osloboditi nedužne ljude koji su zatočeni samo zato što su Afganistanci", izjavio je u telefonskom razgovoru za AFP Sayed Haled koji se predstavio kao glasnogovornik Islamske vojske (Jaish-e-Muslamin) koja je preuzela odgovornost za otmicu. Ovih dana otmičari su usredotočili zahtjeve na oslobađanje nekih zatočenika, ne spominjući više povlačenje UN-a i stranih snaga iz Afganistana. U subotu je počeo deveti dan otmice Annette Flanigan koja ima irsko i britansko državljanstvo, Filipinca Angelita Nayana i kosovske Albanke Shqipe Habibi, članova UN-ova izbornog povjerenstva u Afganistanu koje je organiziralo predsjedničke izbore u toj zemlji.

RAMALLAH

Palestinski premijer Ahmed Korei posjetit će u subotu Gazu kako bi s predstavnicima palestinskih pokreta razgovarao o stanju na tom području, dok je Jaser Arafat u bolnici nedaleko od Pariza. Korei je napustio Ramallah na Zapadnoj obali pošto se u svom uredu nakratko sastao s čelnicom američkog State Departmenta Elisabeth Dibble, doznaje se od službenog palestinskog izvora koji nije rekao o čemu su razgovarali. Službeni predstavnik islamističkog pokreta Hamas Sami Abu Zahri ponovno je pozvao da se "utemelji jedinstveno palestinsko zapovjedništvo ili privremena zajednička uprava", istaknuvši potrebu "očuvanja nacionalnog jedinstva tijekom ovog iznimno osjetljivog razdoblja".

BEOGRAD

Na sastanku najviših srbijanskih državnih dužnosnika o Kosovu u petak navečer koji je sazvao premijer Vojislav Koštunica, postignuta je suglasnost o tome da za sve razgovore o rješavanju situacije na Kosovu polazište budu Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 1244 i Plan Vlade Srbije o Kosovu te je zaključeno da u razgovorima o decentralizaciji Kosova koju taj Plan predviđa moraju punopravno sudjelovati predstavnici vlasti u Beogradu i Srba s Kosova, navedeno je u priopćenju nakon sastanka srbijanskog državnog vrha.

PEKING

Kina je u subotu iz baze Taiyuan (na sjeveru zemlje) uspješno lansirala satelit za snimanje Zemlje, javlja agencija Nova Kina. Satelit tipa ZY-2 treći je takve vrste, a prikupljat će podatke korisne za zaštitu okoliša, urbano planiranje, agrarnu proizvodnju, praćenje prirodnih nepogoda, kao i za istraživanje svemira, dodaje službena agencija. Satelit je lansiran pomoću rakete Dugi marš 4-B u 11.10 sati po mjesnom vremenu (3.10 po GMT-u) od koje se odvojio 12 minuta kasnije i ušao u orbitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙