FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BAGDAD

Jedan američki vojnik je ubijen, a devetero ih je ranjeno u subotu ujutro u napadu na njihov konvoj u središtu Bagdada, priopćila je američka vojska. "Eksplozivna naprava aktivirala se pri prolasku konvoja, a zatim je na nj pucano protutenkovskim granatama i iz lakog oružja", tvrdi vojska u priopćenju. "Ranjeni vojnici su prevezeni u poljsku bolnicu", dodaje se u tekstu.

BERLIN

Pariški klub, koji okuplja najveće vjerovnike svijeta, postigao je sporazum o bezuvjetnom otpisu 80 posto iračkog duga, izjavio je u subotu u Berlinu njemački ministar financija Hans Eichel. Otpis duga vršit će se u tri etape, rekao je Eichel. Oko 30 posto duga bit će otpisano odmah, 30 posto bit će u vezi s programom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i 20 posto u skladu s rezultatima tog programa, rekao je njemački ministar. Eichel, odnosno njegova zemlja, trenutno predsjedava skupinom G20 (20 najjačih gospodarstva svijeta), čiji se sastanak na razini ministara financija i guverenera središnjih banaka odvija ovoga vikenda u Berlinu. Na marginama toga sastanka održan je i sastanak Pariškog kluba na kojem se pregovaralo o otpisu iračkog duga.

LONDON

Europska unija "trebala bi imati svoje mjesto u Vijeću sigurnosti UN-u", kao stalna članica Vijeća, izjavila je nova europska povjerenica za vanjske poslove, Austrijanka Benita Ferrero-Waldner u razgovoru koji je u subotu objavio Daily Telegraph, a prenosi AFP. "Što smo jednodušniji, to je bolje za nas i za Europu. Nismo važni ako ne govorimo jednim glasom", rekla je Ferrero-Waldner. Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova misli da bi posebno mjesto za EU osiguralo bolju zastupljenost malih država članica.

MUENCHEN

Zauzimanjem za društvene i gospodarske reforme, te pozivom na jačanje kršćanskih i tradicionalnih vrijednosti, predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Edmund Stoiber zatvorio je u subotu dvodnevni stranački kongres CSU-a koji je održan u Muenchenu. Stoiber je okupljene pozvao na "obranu kršćanskih vrijednosti" i "prosvjetljeni patriotizam". "Mi moramo biti ofenzivniji kada se radi o obrani kršćanskih vrijednosti, bilo da se radi o raspelima u javnim službama ili obaveznoj molitvi u školama", smatra Stoiber. Na kongresu je kao gost u petak poslijepodne govorio i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

BEOGRAD

Srbija mora surađivati s Haškim sudom (ICTY), izjavio je u subotu srpski premijer Vojislav Koštunica u Beogradu na sjednici Glavnog odbora njegove Demokratske stranke Srbije. Srbija se "mora osloboditi tog balasta na putu ka Europi", rekao je Koštunica, te je "apsolutno netočnima" ocijenio tvrdnje da Vlada Srbije ne surađuje s ICTY-em. Kao primjere suradnje Koštunica je naveo "oslobađanje desetina svjedoka čuvanja državne tajne, dostavljanje dokumenata i arhiva Tribunalu, kao i kredibilne provjere gdje se nalaze neki od optužnih za ratne zločine pred Haškim tribunalom".

MOSTAR

U Bosni i Hercegovini je od 108 prijeratnih općina čak 49 njih podijeljeno entitetskom granicom između Federacije BiH i Republike Srpske, čime je umanjena ekonomska snaga novih općina, izjavio je u subotu predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Neđo Miličević u raspravi o lokalnoj samoupravi na okruglom stolu "Ustav BiH za modernu, europsku državu" što ga je u Mostaru organizirala njemačka fondacija Kornad Adenauer. Miličević je rekao kako u Ustavu BiH uopće nema odredbi o lokalnoj samoupravi, te je upozorio na opasnost da bi se Brčko distrikt mogao izdvojiti, kako je rekao, u treći entitet. Brčko distrikt je jedina administrativna jedinica u BiH koja prostorno zahvaća područje i Federacije BiH i Republike Srpske.

KIJEV

Ukrajina u nedjelju bira novog predsjednika između prozapadnog kandidata oporbe Viktora Juščenka i proruskog kandidata pozicije, sadašnjeg premijera Viktora Janukoviča, a sve ukazuje na vjerojatnost da će oko izbora, presudnih za budućnost te goleme zemlje, vladati velika napetost. Bivši premijer reformskog usmjerenja Juščenko (50) smatra se osviještenim Ukrajincem, kojeg protivnici nazivaju nacionalistom, te želi približavanje Ukrajine i Europske unije, koje odnedavno imaju zajedničku granicu. U prvom krugu izbora, održanom 31. listopada, pobijedio je, ali s minimalnom prednošću od tek 156 tisuća glasova više od Janukoviča (54), kojeg bi vladajuća garnitura voljela za nasljednika sadašnjeg predsjednika Leonida Kučme, koji odlazi nakon deset godina na vlasti. Janukoviča podržava Kučma, ali i ruski predsjednik Vladimir Putin. "Ovi bi izbori mogli biti među najizjednačenijima i najnapetijima u povijesti Ukrajine", koja je 1991. izborila neovnost od SSSR-a, smatra nezavisni politolog Oleksandar Derhačev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙