FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

KAIRO

Svečani ispraćaj preminulog predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata počeo je u petak oko 9 sati u vojnom klubu Al Galaa u Heliopolisu, u blizini zračne luke u Kairu.

Jaser Arafat (75) preminuo je u četvrtak ujutro u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, a njegovo je tijelo u četvrtak navečer prebačeno u Kairu.

Na posljednji ispraćaj dugogodišnjem palestinskom vođu doputovala su brojna izaslanstva iz čitavog svijeta, a Hrvatsku predstavlja ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Nakon svečanog ispraćaja u Kairu, posmrtni ostaci Jasera Arafata bit će pokopani u njegovom sjedištu Mukati u Ramallahu na Zapadnoj obali.

JERUZALEM

Izraelske snage sigurnosti stavljene su u visoki stupanj pripravnosti uoči pogreba Jasera Arafata, javljaju u petak izraelski mediji.

Izraelska vojska blokirala je okupirana područja premda će onima koji idu na posljednji ispraćaj palestinskog čelnika biti omogućen poseban prijevoz u Ramallah.

Dnevnik Ha'aretz navodi da je policiju najviše brine mogućnost izbijanja nemira u Jeruzalemu, nakon molitve posljednjeg dana ramazana. Zbog toga je odlučeno da će pristup na Plato džamija biti dopušten samo muškarcima i ženama starijim od 45 godina i sa izraelskim identifikacijskim ispravama.

FALLUJA

Američke snage preuzele su nadzor nad gotovo cijelim pobunjeničkim gradom Fallujom, izjavio je glasnogovornik marinaca, dodajući kako će biti potrebno izvjesno vrijeme prije nego se osigura grad.

"Ostaje da se zauzme relativno mali dio", kazao je poručnik Lyle Gilbert.

"Kontroliramo Falluju tako što smo ondje prisutni no trebat će neko vrijeme prije nego grad bude siguran", rekao je on odbijajući odrediti u kojem će to roku biti.

BAGDAD

Osamnaest američkih vojnika ubijeno je a 178 ranjeno od početka američko-iračke ofenzive u ponedjeljak na pobunjenički grad Falluju, zapadno od Bagdada, novi su podaci koje je objavila američka vojska.

Novi podaci objavljeni u priopćenju govore o povećanom broju ranjenih koji je ranije iznosio 69, dok broj mrtvih ostaje nepromijenjen.

Ubijeno je i pet iračkih vojnika koji su sudjelovali u operaciji, a još ih je 34 ranjeno u napadu. Američki vojni dužnosnik kazao je pak da je na strani pobunjenika u sukobima, koji se i dalje nastavljaju, smrtno stradalo 500 osoba.

TOKIO

Japanski ministar obrane Yoshinori Ono naredio je u petak ratnoj mornarici da prekine lov na kinesku podmornicu koja je u srijedu nedopušteno ušla u japanske teritorijalne vode. Japan je u petak službeno potvrdio da dotad neidentificirana podmornica pripada Kini i dodao da će Tokio prosvjedovati kod Pekinga.

Podmornica je u petak ujutro napustila japansku zonu pomorskog i zračnog nadzora. Podmornica koja je na dva sata u srijedu ujutro uplovila u japanske vode kreće se prema kineskoj obali, javlja novinska agencija Kyodo. Primijetio ju je patrolni zrakoplov prije dva dana 300 km jugozapadno od Okinawe, na jugu Japana, blizu japanskog arhipelaga Senkaku.

PEKING

U eksploziji plina u jami rudnika ugljena u središnjoj kineskoj pokrajini Henan poginule su najmanje 33 osobe, objavili su u petak kineski državni mediji.

Ovo je najnovija eksplozija u nizu velikih nesreća u najvećoj, ali i najopasnijoj industriji rudarenja u svijetu.

Eksplozija se dogodila u četvrtak u oknu rudnika ugljena Xinsheng u gradu Pingdingshanu, a u njoj su smrtno stradale 33 osobe, dok ih je šest ozlijeđeno. Najgora nesreća ove godine u rudniku ugljena u Kini dogodila se prošli mjesec kada je u eksploziji plina poginulo 148 rudara u državnom rudniku Daping u gradu Xinmi u pokrajini Henan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙